Pages

nuffnang x

Monday, February 20, 2017

Surabaya (Day 2)

smp Batu tak ingat pukul berapa...kali ni kami booking rumah bapak rainhard dr Airbnb...alhamdulillah pandai Pak Marji cari rumah...Batu sgt best...lagi sejuk dr Cameron Highland..

smp malam...rasa dekat pukul 11pm...sgt gelap...sesekali bau taik lembu jek...kami ingat belakang rumah ni kandang lembu...rupanya kebun orang...ni vie dr balcony


View tepi...chantekkk 

Satu malam dekat sni...host sgt peramah...bibik yg jaga rumah pon sgt baik...tudung tetinggal bapak rainhard siap call lagi kata barang tertinggal.. 

Batu: https://www.airbnb.com/rooms/5528793

cantek kan...nk tgk detail view website kat atas

next trip ke coban rondo...sblm tu singgah kejap di pasar batu...avokadonya ya ampun murah bangattt...


Coban Rondo tu air terjun...

next ke ladang apple...petik apple sendiri...walaupun kecikkk tapi manehhh


on da way nak ke Malang (ingatkan dekat...bapak sedara jauhnyeee)..kami singgah ke muzium angkutan...ingatkan muzium biasa...tapi yg lelain beria nk nyinggah....acik follow je





mmg berbaloi la dengan bayaran...mcm dekat set Hollywood...gamba cantek dekat insta malas plak nk mengopinye..

blk dr muzium angkut...terus ke Malang...haihhhhh macet...macet...teka pukul berapa smp malang....pukul 12am ok...pukul 12....dh la malam nk cr rumah dekat malang plak...kali ni rumah booking airbnb jugak tirah yg pilih...sekali kurang bersih...toilet kasi 2 bintang jek...next time kalau nk pilih rumah cari betul2...baca review bebaik itu nasihat acik...apa pon kalau Batu tu sejuk...Malang dua kali ganda sejuknya...kalau nk rasa winter tak perlu ke amsterdam...di malang pon ada











Entri tertangguh Surabaya - Nov 2015 (gile setahun tertangguh)

Entri tertangguh ni sebenarnya...

Trip kali ni 9 dewasa, 2 kanak-kanak dan 2 infant...dan 1st time guna Airbnb

overall surabaya sgt best...amazing betul tak tipu...meh sini acik nak cerita...tu pon ingat2 lupa

Acik Su selawat byk 4 hari ni...maklumlah ni 1st time bwk rombongan bercuti ramai ni...masa ke sabah hari tu 8 dewasa 2 kanak2 je...ni tambah 2 infant lagi...mmg havoc la

Touch down di Juanda pada pukul 11.20 am...surabaya panas...sgt panas ok

KLIA 2: Gila jauh berjalan nk ke terminal


Juanda: Tengok bag pon aku pening dah

Tempat pertama yang kami akan pergi adalah ke taman safari...tmn safari ni merupakan tamana safari ke dua terbesar di Indonesia...knp singgah sini sbb pak syirin kata kalau ada budak bagus bangat bukkk..aku pon ok follow la...sbb safari ni terletak between Surabaya dan Malang...owh...satu lagi ...malang dan batu tu jauh tau...aku mmg ting tong betul...kekadang tu confuse...eh bukan ke namanya batu malang kenapa batu lain malang lain...ahahhaha geografi fail betul tapi diaorg ni suka suruuh acik ni yg setkan itinerary...nasib la labuuu

Keluar dr juanda kami suruh bapak asyirin cari masakan padang...adeh,,,smp jawa pon nk cr nasi padang lagi...sabo jek la




Kami pergi hari sabtu...ok lesson learned...macet banget bukkkk...pening kepala aku...tempat nye semua jauh2...kesilapan terbesar adalah pergi hari sabtu...sebabnya malang tu mcm tempat bercuti...bila sabtu ramai yg nak keluar dr surabaya pergi ke malang...mcm nk holiday la...tu kesilapan pertama

tapi sampai jek ke safari awesome bangattttttt........tiket berbeza tau utk local dgn tak...jadi sila tgk website ya utk harga tiket


Safari di open concept...blh bawak msk kereta...owh lupa kami naik 2 avanza...sgt best.. sgt terasa dekatnya dengan rimau ahhahahha



kan...canteknye kuda belang...dalam safari ni lengkap...ada part yg blh naik kereta ada part yg blh turun dr kereta...solat siap di sini...lepas tu kami ke batu...owh Batu dan Malang tu berbeza tau...jgn konpius sbb kalau tgk map dia letak Batu Malang...acik kompius ari tu





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails