Pages

nuffnang x

Wednesday, April 21, 2010

bila korang dh jadi mummy korang akan faham semua ni

Bila kita ada anak..kita nakkan yang terbaik sahaja untuk anak kita..semua parent macam tu kan..termasuklah kami di sini..start from diaper sampailah kepada education..semua yang terbaik..mungkin korang akan kata..ala mana yang termampu jek..tp bila dh bergelar mummy baru korang akan tahu langit tu tinggi ke rendah..

tapi yang penting semua kena ikut budget..kenapa kadang-kadang tu bila nk keluarkan duit utk beli keperluan diri sendiri rasa mcm susah sgt..even kalau nk beli baju pon kena tunggu less btl2 baru dpt beli sepasang dua..kekadang tu sepasang pn susah tapi kalau bab anak..takder less pon sanggup beli tau..susah nk explain tp tunggu la turn korang jd mummy..

itu baru bab baju tau..blm masuk susu lagi..kekadang tu nk jugak tukar pediasure tu kepada dumex..tapi bila mengenangkan yg kimi seorang yg picky eaters (byk sgt gen aku kot) terus tak jadi tukar kepada dumex..lagi pon kimi duduk nursery..takut diet dia tak balance..

bila masuk bab education lagi la pening pala..tp toy kata..takpe kita buat slow2..bukan murah yer..kids education ni..mau rabak tau..ader yg yuran dia sama cm nk ambik master pon ader tau..kena pikir banyak kali..lagi pon bukannya anak aku nk ambik master kan..nk prepare for kindergarten jek..setakat nk ajar a,b,c one two three pastu kenal object sume cecah ribu riban..mau botak pala mama abah ko kimi..tu baru duniawi belum lagi nk masuk sekolah ajar alip ba ta ...abah kata mama ni too ambitious kalau bab education ni..slow-slow la ma..ok apak kimi..mama buat mana yg termampu jek

bila masuk pulak bab medical lagi lah tak blh buat main2..terutamanya bila anak sakit..bila malam tiba kena take turn bersengkang mata..since mama keje dari rumah a.k.a kabin mama dirumah (klu SV baca ni mampus aku) dengan redha nyer mama volunteer nk monitor suhu kimi..sian abah..kan kena keje esok pagi..tp mama hanya mampu bertahan utk 3 malam jek..lebey 3 malam dh cm mayat bergerak jek..penat+letih+tension+tesis tak jalan+sv marah+ sumer la ader..jadi tiap kali kimi demam kami prefer bwk kimi ke pusrawi..walaupun mahal dan takder klinik panel upsi (kalau der save skit) tp kami lebih rela pergi ke sana..mama  kami mmg suka pergi ke situ..dr hisyam punya PR tip top..(lagi pon aku mmg byk tanya)..tiap kali kuar bilik DR abah akan kata..hmm mama dan kimi dh baik (walaupun pada realitinya kimi sorang jek yg sakit tp lepas dengar explanation dr Dr terus dengan mama2 pon baik sekali)

Jadi kepada semua..bakal2 ibu dan bapa silalah simpan duit yang secukupnya utk keperluan anak yg bakal lahir nnti..tp yg penting pastikan duit itu drp sumber yg halal..

pic latest kimi gi check up dengan Dr hisyam..nampak jek muka Dr terus phobia (ni byk dgt gen toy kot..sshhhh..rahsia kita jek..toy kalau demam pon susah sgt nk jumpa Dr siap kena pujuk lagi)

4 comments:

kinna said...

salam kenal..me too pk cm u..sume nk yg terbaiikkk untuk zulfa n naura. utk diri sendiri no 3 (asben no 2).huhu..

atoyis said...

huhu..betul la..diri sendiri selalu duduk ranking yg paling bawah..cian kita kan

limaedua said...

su..mama siap kne potong ek? liquid jela..kiki..den baco yola, mane tau leh praktik satu ari nanti..kimi da besar skang, comey!! ~

Mimy Hamid said...

yer la beb ...aku tak jadi mummy lagi ni pun...paham ..apa tak nya masih merengek lagik kat mak aku nak makan ni makan tu...haha tengok body la..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails