Pages

nuffnang x

Tuesday, July 12, 2011

garuda dan merong?

this is the original manuscript of hikayat merong mahawangsa..
dulu time viva one of the examiner asked me.. "why you choose hikayat merong mahawangsa instead of hang tuah as your scope?"

jeng..jeng..jeng..dlm hikayat merong mahawangsa tu byk pengaruh Hindu compared to Hang Tuah yg lebih kpd pengaruh Islam..

terkedu kejap kat stu..garuda dlm hikayat merong mahawangsa adlh seekor burung yg besar..ala burung garuda la dan bukan mcm khair rahman tu..(kak ju ingat tak cite ni..)


tp I bukan nk comment pasal manuscript tp I nk cite pasal The Malay Chronicle: Bloodlines, Clash of the empire..utk effect CGI...I bagi 3 1/2 bintang sebab I yakin KRU production blh buat lagi baik..sesetengah scene nampak kartun..tp still blh improve.. costume blh bagi 4 bintang..bahasa melayu stephan rahman dlm setiap scene blh tahan jugak tapi part last2 tu masa merong pertempur dengan garuda cm tak puas hati skit..I boleh dengar slang mat salleh skit bila dia pronounce few word.. 

jalan cerita dan olahan berbeza sedikit dgn manuskrip asal untuk jaga sensitiviti masyarakat sekarang dan utk mengelakkan byk scene kena potong..yer..I faham..tapi apa2 pon 4 bintang I bagi dekat KRU..tak ramai org kita yg nk buat cerita mcm ni..tahniah la KRU..

perkemahan tuan puteri anak raja china..tp ada part nampak kain khemah tu cm baru jek lagi

I bayangkan fizikal anak raja Rom seorang yg tinggi, besar lagi gagah maklumlah kuasa Rom kan besar waktu tu tp boleh la dr takde..

yg ni cantik kan

ok la..cite ni dh lama kuar baru nk buat review..hahahahah..biasa la tertinggal ketapi kan..


2 comments:

limaedua said...

oho, tajuk merong je..sepantas kilat kakjue klik..heheh, ;) tau dak su? akak tengok 15min je citer ni..tido sudeh..bangun2 tanya housemate..dalam mamai2 tanya.. "dorang ni cakap orang putih je ke sampai last?" boleh? ~

atoyis said...

hahaahha...tu ah..su pon tunggu gak part garuda tu sekali yg kuar khir rahman daa..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails