Pages

nuffnang x

Saturday, July 02, 2011

Cabaran #1: KELAHIRAN (Buat anakanda Harith Hakimi)

“Entry ini ditulis untuk cabaran #1 iPad MySuperKids yang direviu oleh Amyz


Kalau diikutkan berdasarkan kamus dewan KELAHIRAN bermaksud 'perihal lahir atau dilahirkan' kalau translate kpd omputih pulak kelahiran bermaksud 'birth'.


tapi yang tak sedap didengar sekarang adlh kelahiran 'luar nikah' ataupun baby yg dilahirkan oleh ibu yang tidak mempuyai ikatan perkahwinan yang sah. itu satu hal..lagi satu hal adlh baby tu dicampak sesuka hati..sedey giler..


my experience about KELAHIRAN a bit different compared to other. Why? because I was diagnosed with ovarian cyst in 2006. Yes..dan ianya sebesar 4x5cm..besarkan..sebelum tu let me show you the image (ni gambar pak google)


ruptured cyst 'Dr David A Clark' giler scary kalau benda ni ada dkt ovari kiri korang..ce bayangkan..

In that time i'm in dilemma..why?..normally cyst will probably cause infertility (most of the doctor will say that thing..)yes..setiap kali pegi klinik doctor repeated the same thing..bila nk buang ni..or otherwise it will cause infertility..oh lupa plak nk ckp time tu kitaorg baru nak tunang (me and my husband)..so doktor tak blh nk scan ikut bawah sebab belum kawin..dalam byk2 doctor pakar tu salah seorang dia bagi nasihat lain dr yg lain..I lupa la pulak nama doctor tu rasanya Dr Harry kot.. Chinese dr Indonesia..he said "..If you are my little sister I will advice you..don't go for operation.." terharunyer waktu tu..

According to him normally cyst may be cause infertility..MAY BE yes..the worst case kalau cyst tu pecah dan akan tinggalkan parut dekat sekeliling dia..in that case infertility can occur..but if you remove your cyst..most probably the cyst will leave the scar..same thing happen if the cyst ruptured..then I had no choice..the best thing we can do only to monitor the cyst size..but in some cases..ada jugak woman with ovarian cyst get pregnant..

wa..giler byk dugaan masa bertunang..sampaikan dpt panggilan dr psyco lady yg kata.." owh..dia bukannya nk sgt kawin dgn ko yg mandul tu dia kesian jek dgn ko"..psyco ler minah tu..ajal, maut, jodoh, rezeki kan ker dtgnyer dr Allah dan bukannya dr mulut dia yg busuk itu..dan..alhamdulillah Allah dengar doa hambanya yang tulus lagi ikhlas ini..setiap yg berlaku ada hikmahnya dan Toy telah membuktikan keikhlasan hati dan cintanya dengan melafazkan akad pada 9 Mac 2007..(ces..terjiwang la pulak)

syukur alhamdulillah lepas 5 bulan kawin I pregnant kan Kimi..yes Harith Hakimi..time tu bulan posa..7 ramadhan kalau tak silap..buat pregnancy test pon senyap2 time subuh..then jeng jeng jeng 2 line clear jek nampak terus kejutkan incik suami..time tu rasa nk call jek Dr Harry nk ucapkan tq..tp tak dpt track pulak dia kat mana..time pregnant kan kimi semuanya normal macam biasa..kecuali mama kimi jek yg suker emo bukan2..takder ngidam yg pelik2 tp time tu suka mkn ulam2 dan semua pucuk nk rasa..Toy kata pucuk bunga kertas takmo buat ulam plak ke..haish..kalau blh mkn dh lama I mkn tau


Saat KELAHIRAN kimi adlh detik yg terindah buat kami..walaupun time tu toy sibuk nk kejar dateline tp I tak bagi dia gi memana..ye la tg malim-kl kan ke jauh..time KELAHIRAN Harith Hakimi takder rasa apa2 yg pelik kecuali rasa nk terberak..serius..rasa cm sembelit nk terberak tp tak blh berak..tp mmg ingat nk terberak pon sebab due lagi 2 minggu..sempat lagi bagi student assignment, jaga exam la bagai..mmg tak sedia lagi la nk bersalin..tp subuh 12 may pukul 4 kimi dh tak sabar2 nk keluar..lepas masuk drip dia takjadi kuar..slow balik..adik nurse tu kata " aik..tadi tak sabar2 nk keluar sekarang ni tido pulak dia.." sebab kimi takder feel nk kuar 12 may jadi I kena la duduk sepital..tak suke..tak suke..tak suke..part kena seluk tak tahan..sakit giler..rasa nk ckp dengan nurse tu.."blh tak bagi suami I jek yg seluk..dia seluk tak sakit.." hahaha mau kena tempeleng dgn doctor tu kang..betul la kata org sakit bersalin tu mcm sakit sengugut..I tambah skit sengugut dan rasa nk terberak...dlm labour room ada la diaorg bagi advice macam mana nk teran..lagi satu..kalau korang ada bunga kembang semangkuk tu sila la rendamkan dlm mangkuk yer..bukan dlm tumbler tupperware tu sbb nurse tu kata bila la dia nk kembang kalau duduk dlm tumbler ni..haah la..

KELAHIRAN sulung mkn masa 6 jam..mula dari 12mlm smp la 6.00pagi..Toy blh masuk bila baby dh betul2  engage dgn posisi nk keluar..time tu baru blh masuk labour room..mak kata kalau blh takyah ambik epidural tu nnti pinggang sakit..sakitnyer adalah maksimum tapi sekali sekala jek..time contraction dtg mmg sakit sampaikan kena gunting sikit utk memudahkan baby keluar pon I tak rasa apa2..tp akak tu siap kata.."saya gunting yer.." ala..tak best..I nerbes la nurse gunting jek takyah ckp..alhamdulillah kul 6.20 cam tu kimi selamat keluar..1st time I pegang Kimi yg masih ada kesan2 darah tu automatically I terus nangis..rasa tak caya pon ada..

satu KELAHIRAN yang penuh bermakna
satu KELAHIRAN untuk mengisi kekosongan jiwa
satu KELAHIRAN bagi melengkapkan sebuah keluarga
satu KELAHIRAN untuk seorang umat Muhammad S.A.W yg bernama Harith Hakimi




aper cer dengan cyst?..alhamdulillah KELAHIRAN kimi cure kan cyst without operation..betul apa yg Dr Harry ckp..tq so much Dr for your advice..

utk mereka yg ada kes sama mcm I..ovarian cyst..this is my advice

1. amalkan solat tahajud kalau boleh setiap malam..dan doalah dengan sebaiknya
2. amalkan solat hajat banyak2..dan berdoa banyak2
3. amalkan solat taubat 
4. amalkan puasa sunat
5. amalkan baca surah yusuf dan surah maryam banyak2
6. amalkan doa nabi Ibrahim dan nabi zakaria (I try cari yg tulis arab tapi tak jumpa plak)
7. ambik supplement asid folic dan evening primrose oil (EPO)..kalau dpt amalkan minum air zam zam lagi elok
8. pernah dengar BBT...tp kena rajin la ambik body temperature..insya allah berkesan..utk yg nk buat family planning pon berkesan
9. doa byk2 InsyaAllah Allah akan makbulkan..


 “Entry ini ditulis untuk cabaran #1 iPad MySuperKids yang direviu oleh Amyz

4 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

fuhhh satu pengalaman yg cukup indahkan....memang sakit time nak bersalin tu tapi bila dah kluar..fuhhhh tak tergambar dengan kata2 betapa indahnya saat itu

limaedua said...

kakjue igt betul2 su dh buang cyst tu..alhamdulillah, jika tekad & tawakal kepada Allah, dipermudahkan dalam segala urusan..amin.

Mommy Fara said...

Ouh, tiba-tiba sebak baca entri awak. Pengalaman yg best n teruja!

Ape-ape hal pun, saya ucapkan Selamat Maju Jaya (utk kita semua dlm kumpulan D)...chaiyok kumpulan D!

nur said...

ALHAMDULILLAH.. REZEKI YG DIKURNIA WALAU DIUJI DAHULU..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails