Pages

nuffnang x

Friday, June 15, 2012

Testing..testing..red velvet in da house

Dah lama buat red velvet ni belum ada kesempatan jek nak post gamba




apak Kimi kata..oooo kalau suruh masak-masak buat kek la buat macaroon la cepat jek buat ye. penat pon buat jugak..cuba suruh buat keje..buat coding..tulis paper..macam-macam alasan dia bagi. ngeeee....

recipe daripada http://www.joyofbaking.com/printpages/RedVelvetCakeprint.html . sempoi jek cuma mascarpone jek takde. jadi tukar mascarpone jadi cream cheese. masa buat cream cheese frosting kimi pon terkedek-kedek datang nak nolong la konon. baru letak atas kek dh kena colet. letak lagi yang baru. tetiba ada pulak tangan kecil yang datang. lastly frosting jd cm gamba di atas dan tengok jek la mulut kimi yang comot tu. pukul 1am siap buat red velvet. 

tapi gile tak gile yer..buat cake ke macaroon ke fancy cookies ke semua saya guna whisk jek. apak Kimi kata "kesian nyeee..blh patah tangan ni" dia kata beli jek mixer tapi saya kata takmo..den tak kiro..den nak mesin jahit jugak..simpan duit nak bli mixer utk invest bli mesin jahit yg ribu riban tu tau..

tapi guna whisk pon jadi tau. masa try buat macaroon dulu dlm resepi tu kata, pukul telur sampai keluar tanduk. test putih telur tu dengan terbalikan bekas atas kepala dan pastikan telur tu tak jatuh. yup..saya try atas pala Kimi. sibuk jek kimi nak cuba-nak cuba jadi saya kata nak tengok satu magic tak. Sambil tu menterbalikkan adunan putih telur tu atas pala Kimi. Kimi kata..tak jatuh ma..haah la tak jatuh le. Dah kuat kot tanduk tu..tadaaa..mmg la 1st time buat macaroon tak jadi. 2nd time baru jadi. 3rd time tak jadi balik kali keempat piping beg pulak pecah. buruk jek ghupa macaron tu..buruk-buruk pon sedap gak.


p/s: entry ini adalah sebahagian drp GA yang saya sertai drp kak umi. http://umiyumi2.blogspot.com/2012/06/sixth-giveaway-ga.html#comment-form kalau nak join blh click link tu..



3 comments:

umiyumi said...

wahh buat kek red velvet yer.. perghh mengancam, isk pakai whisk aje keciannya mesti besar muscle tu dahh.. tenkiu2 sudi join GA. rugi tak letak syarat kena bg rasa kek sepotong dulu hehe

Navaneetham Krishnan said...

You actually made red velvet cake? wow, thats so good and just like you, I also sometimes used the whisk.

atoyis said...

Kak umi: blh tp smp sana dh tak ghupa kek dah :p

Nava-k: yes nava. Worth it to try :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails