Pages

nuffnang x

Tuesday, May 19, 2009

Taj al-salatin




entry kali ni berbentuk ilmiah sedikit yer..hasil usaha pertemuan dengan prof Ding di ATMA akhirnya skop research aku ada perubahan sedikit..kali ni cadangan manuskrip bertajuk taj al-salatin..apo ko bonda eh tu..taj al-salatin atau pun dikenali sebagai mahkota raja-raja adalah kitab sastera pertama yang membicarakan masalah etika, kepimpinan poliltik dan pemerintahan khususnya bagi panduan raja-raja melayu..kitab ini selesai ditulis di acheh pd thn 1603 M oleh Bukhari al-jauhari..walaupun research2 aku sblm ni semuanya berkaitan dengan jawi tetapi ada beberapa ejaan yang ada dlm taj al-salatin ni yg tak dpt aku eja dgn sempurna (1st time eja bunyi lain 2nd time eja lain pulak bunyinya masuk kali ketiga terus tak bunyi) kalau kak ju baca entry ni jgn gelak ok..disebabkan kitab ni banyak version bila aku check dgn Dr Ian Proudfoot nyer website lain plak bunyinyer..mungkin kena set satu lagi appoinment dgn Prof Ding untuk mintak tolong beliau ejaan perkataan tu kot

mungkin ada yang akan bertanya..dh tukar bidangkah aku ni??hahahah kalau dpt tukar bidang seronok gak kan..takder ah..kitab tu akan aku convert utk dijadikan sebagai corpus kelak..cuma aku masih lagi berkira-kira..apakah perlu stemmer yg baru????

2 comments:

Zahiruddin Zabidi said...

Assalamualaikum, mohon bertanya... berkenaan dengan manuskrip Taj al-Salatin ini, apakah sudah tranliterasi dalam tulisan Rumi atau Inggeris? Apakah pula sudut pandang kajian saudara? Terima kasih.

Zahiruddin Zabidi said...

Assalamualaikum, mohon bertanya... berkenaan dengan manuskrip Taj al-Salatin ini, apakah sudah tranliterasi dalam tulisan Rumi atau Inggeris? Apakah pula sudut pandang kajian saudara? Terima kasih.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails