Pages

nuffnang x

Friday, August 21, 2009

3 waktu yang berbeza bila diri ini bergelar...'student'

setelah sekian lama baru terasa penat..tp semuanya perlu diharungi demi family terchenta..aceehh..puitis gitew..takder la penat ler bila bergelar pelajar nih..bukan mcm pelajar masa buat degree dlu tau sbb kali nih kena berhempas pulas setiap kali ader proposal defense dan juga kolokium yg diadakan 3 bulan sekali..

banyak perbezaannya bila kita belajar takala kita bergelar isteri..sekali lagi eceehh..ok buat semua pelajar yg membaca n3 ini diharap dapat ler kita sama-sama meneruskan perjuangan kita demi ijazah yang bergelar phd sekaligus insya allah akan menaikkan gred gaji kiter..pssttt part ni pelan2 skit..dengar dek vc kang mampus..

time buat degree dlu aku adalah anak kepada pasangan en sulaiman dan pn yang chek time nih memang takder pape halangan kecuali terpulang kepada diri sendiri sama ada nk belajar atau nk meronggeng jek..1 tahun di asasi dan 3 tahun di fsktm uni malaya membuat aku mengenal semua nyer..aper itu kawan di masa suka dan duka..tak caya tanyer ler pn amrah..macam mana susah payah nk survive utk dapatkan segulung ijazah dlm masa 3 tahun mmg rasa mcm sume tenaga dikerah..naper sbb time tuh student terlalu ramai dan katakanlah 1 paper tu terpaksa diulang kami kena beratur panjang atau kena berebut utk register balik kursus tu..pendek kata klu kursus universiti lagi ler susah..ader yg dari pukul 2 pagi dh siap beratur semata2 nk daftar kursus kurikulum tau..dan nostalgia paling tak ku lupa time nk exam..of course la dkt bangunan peperiksaan..ader sampai 2 mlm tak tdo tau.. hmm rindu sgt time tu..mmg 100% blh concentrate...dan yg best berkampung di library dgn poji dan wan..sambil curi-curi tdo sblm kena marah dgn encik2 librian

time buat master pulak aku adalah tunangan orang..tp masa ni feel study tuh dk kurang sikit tak mcm masa undergrade..kawan seperjuangan dh takder lagi..nk ambik feel baru lambat skit..ke library sorang2..time nih takder lagi berkampung di library..byk abiskan masa di rumah sewa sambil buat research..dan study sorang2..lain ler rasanya..masa setahun setengah tuh membuat aku rasa lagi matang..dan bila konvo rasanya lagi ler lain..tah ambik scroll senyum posing utk gamba dan turun stage..heheh tuh jek..

dan kini time buat phd aku adalah isteri mohd nazir dan mama harith hakimi..study terhad dr pukul 10 am hingga 4pm sahaja..lebeh dr tu cecuri masa hubby dan kimi utk baca article tu pon tgh malam..dan weekend adalah utk family sahaja..di sini terasa ingin ku bahagi dua jek badan ini hehehhe..dan badan juga menunjukkan tanda2 sudah tua..tak mcm masabuat degree dlu blh berjaga semalaman lagi tp sekarang flat ler jawabnyer..3 zaman yang berbeza buat ku..tp apa-apa pun aku bersyukur sangat2 kerana berpeluang merasai ketiga-tiga keadaan ini..syukur alhamdulillah

iniler workstation mama klu time siang...mlm hari mama wat keje atas meja study kat atas tepi tilam kimi

3 comments:

the vulnerable am said...

ade jugak petik2 nama aku siket tuh.. heheh bagus bagus...

i envy u....for that 3 different status for 3 different level of studies! wish i could do that to! ;)

Kembara Kelana said...

gan patah semangat...teruskan perjuangan..

atoyis said...

am: Insya Allah boleh aku yakin ko pon blhnyer

kembara kelana: doa2kan saya selalu..amin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails