Pages

nuffnang x

Friday, January 29, 2010

pengurusan kewangan amat penting demi menjamin hidup yang bebas dr hutang


terbaca post aniff dan terkomen di situ..melihat e-book yang diusahakan oleh AKPK rasa tercengang jap..huwaa..utk manage kewangan sendiri amat sukar..lebih2 lagi diriku ini yang amat suker berbelanja dengan sewenang-wenangnya..hheheheh..for those yg tgh plan cm ne nk settlekan hurang card credit..e-book nih ader tip2 yg banyak membantu..dan akhirnya mama pon come out dgn lakaran budget sendiri..

ha...seriously tak pernah terpikir pon simpanan tetap tuh blh membuahkan hasil yg tak terjangau akalku..selama nih tak pernah ambik port pon..tp kalau buat saving pon bagus jugak kan..jgn kata simpanan tetap..baki duit kat kwsp pon tak pernahnyer tahu..tu pon tahun lepas disebabkan dh terlampau byk ngat surat kat pigeon hole tu maka dengan baik atinya budak2 opis mengepos kesemua surat melalui en seleman..baru ler tahu balance sampai bulan februari08 ader baper..(bukan riak yer kawan2)..yer bukan riak yang lagi tepat pemalas..aper buktinya..kalau dlu kat tg malim bank paling senang nk access adalahmaybank..so tiap kali dpt claim semua dilonggokkan ke dalam maybank tapi sekarang bank yang paling senang dan selamat dari di withdraw (aka senang nk cari ATM dan bank) adalah bank islam tapi gunakan akaun tabung haji kerana kalau tak bank lain tidak menyediakan servis ini..hahahhaha..oleh itu claim saya semua bertaburan..ader yg dh masuk maybank ader skit kat tabung haji ader skit kat cimb jangan cepat buat conclusion yer..walaupun ader byk kat ATM tp duitnyer tetap hampeh...heheheh tapi apa2 pon still bersyukur kerana dpt teruskan hidup ini..

lepas review budget mama terus potong kimi nyer maclaren ..sorry sayang rasanya tu lebih kepada kehendak drp keperluan..tengok ler dlu cm ner..kalau tetiba rasa hangin jek bwk jogger kimi yg berat ke hulu ke hilir tu mau mama masukkan bali senarai maclaren dlm list nih..

1 comment:

anif® said...

Takpe..kalau dah tersedar tu.. Alhamdulillah! Mulai sekarang dah boleh susun strategi. Potong apa yang tidak perlu. Maksimumkan segala sumber. Mula-mula memang sakit sikit la.. tapi kalau ada azam dan displin, semuanya akan ok :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails