Pages

nuffnang x

Tuesday, April 20, 2010

balik kampung..tanam jagung

hehhee..balik kampung jek..tanam jagung tu belum lagi..takder kesempatan pon..cuma sempat abik benih roselle jek nk tanam kat umah..untuk2 berbunga la hendaknyer pokok tu ek..

bukan semua balik..tapi suku drp adik beradik ayah ada..agak meriah la jugak walaupun incik toy takder..so lets enjoy the picture...(bunyi nyer cm byk jek gambo)

yer inilah kgku..di tepi sawah..aktiviti pagi ahad dimulai dengan acara membakar ikan..termasuklah bakar daging unta..rupa2nya daging unta tu kalau bakar rasa dia lembut bangat..acik kata kalau daging landak lagi lembut + manis..huwaaa..ye ker..daging landak tak pernah la pulak rasa..sorry lah ek..tak sempat nk snap pic masa tgh wat bakar2 tu..sbb bat low waktu tu..dan lagi best kita org lunch atas daun pisang..sambil bersantai tepi sawah..jimat tenaga nk basuh pinggan klu dh ramai cm tu..terasa kat india la pulak...ditambah dengan kimi yg asyik sebut "..ammmaaa....ammmaa.." lagi la terasa terasa situasi itu ngeee :)

pic ni masa petang..duduk2 + borak2 still lagi kat luar umah..kimi tgh sibuk petik anggur....tettt..correction petik daun manggis la..hahaha..excited anak bujang ni tau jumpa pokok mangis yg daunnya rendang...sibuk nk cabut daun pokok tu..

kimi pose with toknyang..kurus sangat toknyang laki tu..utk pengetahuan reader semua..2 thn lepas toknyang tlh disahkan mengidap cancer tekak (nama saintifik dia tak sure la pulak)..dh pernah buat radiotherapy.. tp still takder harapan..sakit sgt nampak..ada masa telinga akan rasa berdengung dan tekak akan rasa perit..so mmg takder selera makan..bulan 12 tahun lepas masih mampu lagi berdiri dan berjalan sendiri tapi sekarang tidak lagi..




4 comments:

Qaira Tsamaratulqolbi said...

Wah! Semuanya sgt menarik woo.. drpd suasana rumah tepi sawahnya, jumpa sedara-mara, panggang daging unta..pergh! menyayat ati sungguh.. huhuhu..
Apapun semoga toknyang segera sembuh dan boleh bergerak seperti biasa.. InsyaAllah.. Aminnn..

atoyis said...

tq2

kak cabai said...

kak cabai dah lama tak balik kampung rindu sungguh musim duriannn...

atoyis said...

...tetiba rasa nk makan tempoyak dgn ikan bakar la pulak kak cabai kak cabai..ish mane nk carik ni

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails