Pages

nuffnang x

Monday, May 31, 2010

lepasan spm dan graduan universiti..mana haluan mereka

sedikit panduan utk dikongsikan bersama-sama dengan pelajar lepasan spm dan juga graduan universiti yer..

bagi pelajar lepasan SPM mesti panggilan ke pusat-pusat matrikulasi tak kira lah kpm atau pun uia ataupun um mesti dh panggil setiap pelajar untuk melaporkan diri dan sekali gus mendaftar dan pada masa ini mereka akan dikenalkan dengan hidup di kampus..yer bukan senang nk sesuaikan diri yer..pandai-pandailah korang bawak diri..

my experienced said:
totally different dengan hidup di alam sekolah berasrama..sebabnya curfew adalah bermula dari pukul 10pm yer..sendiri mau ingat la..klu kat asrama outing hanyalah pada weekend sahaja..tidak di universiti..kalau kpm tak sure la pulak saya..tp dulu di asasi um a.k.a pasum kitaorang blh kuar every night asal ko balik sebelum kul 10 jek kalau tak ko tdo luar pagar jek la..nk lagi mengancam ko panjat pagar pastu main polis entry dgn pak guard..huhuhu..asal balik awal dh selamat..klu nk tgk midnight jgn lupa simpan tiket blh jadikan bukti kat pak guard..

tapi bagi mereka yang gagal utk ke matrik jangan putus asa yer dik..cadangan saya..kalau mak ayah mmg ada duit simpanan yg banyak blh la mintak private U ... private U sekarang dh mula stabil such as..UniKL..MMU..Lim Kok Weng..mmg kelas..utk yg kurang mampu bukan tidak disarankan utk masuk MMU tapi silal lihat budget kewangan dulu yer..mmg korang akan dioffer dengan ptptn tp ptptn hanya mampu memnanggung separuh jek yuran..yg lain ko bayar sendiri..bukan ptptn bias tau tp yuran depa tak menahan mahalnya

selain itu blh masuk politeknik utk sambung ke diploma..katalah result korang bukan cemerlang..nasihat akak mulalah dengan sijil dulu dik..no hal punya..at least korang belajar..dptkan something..kat malaysia ni bukan semua free dik melainkan korang mmg nk jadi business man..bukak company sediri bukak ladang kambing sendiri tu lain cerita..

alternative lain korang boleh melanjutkan pelajaran ke STPM ada sesetengah pelajar SPM mereka kurang bagus tapi mereka do well dlm STPM still lagi blh melayakkan mereka utk masuk ke Universiti awam..lagi pon pelajar yg masuk universiti dengan menggunakan STPM lagi pandai bawa/manage diri compare dengan pelajar yg masuk universiti dengan menggunakan SPM..

tapi cerita ini bukan tamat di sini jek tau..jangan kata tempat di universiti tu sebagai salah satu tiket utk dptkan keje..SILAP besar tau..cuba tengok keliling..bape ramai graduan yg menggangur dan berapa banyak program2 yg terpaksa diwujudkan utk overcome masalah ini..mcm2 jenis ada tau..

sekiranya korang salah sorang graduan seperti yg disebutkan di atas..silalah jangan putus asa yer..insya allah kerja ada di mana2 tapi yg penting tolong la jangan memilih..kenapa?? sebab kebanyakan panel interview akan tanya..berapa lama awak menganggur?? ada tak pengalaman bekerja?? kenapa awak tidak buat kerja sampingan yg lain?? kenapa tak cuba dulu buat sementara kerja yg bukan bidang awak?? kalau saya offer kerja lain dulu blh sementara tunggu posisi yg awak apply tu tgh kosong??dan kalau korang jawab.." terima kasih..saya tak berminat.." silap besar la tu..sebabnya interviewer akan berpendapat yg korang mmg memilih..dan korang lbh rela membuta kat rumah sementara tunggu dpt kerja yg korang inginkan..

nk tanya..salah ker kalau korang terima dulu kerja lain sebelum dpt kerja yg korang betul2 inginkan..tolong la jgn memilih sangat yer..dulu pon sblm saya dptkan kerja saya sekarang saya hanya bekerja sebagai RA kontrak yg begaji RM37.80 sehari (kalau tak silap) tapi sekarang ni bila ditanya..dulu lepas kuar UM berapa lama awak menggangur dan saya bagi tahu dlm 2-3 bulan orang lain akan sibuk berkata..wah..mmg nasib baikkan ko ni..terus dpt offer kerja..sambung belajar dpt scholar lagi tu..mmg nasib baik..beruntung ko..dlm mereka memuji tapi mereka lupa yg dulunya saya pernah bergaji kontrak yg tak seberapa tu..kalau apply cuti gaji tak de..takde klinik panel bagai..tapi yg mampu saya buat hanyalah tersenyumm...

so moral of the story: jangan terlalu memilih peluang yg ada..bersyukurlah dengan apa yg telah diberikan ole Nya


2 comments:

hirumi said...

atoyis ni skrg kerja ape? kalau dulu siap jd RA. skrg ni lecturer ke?

atoyis said...

waa..bijaknyer hirumi san

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails