Pages

nuffnang x

Monday, May 17, 2010

Teachers plant seeds of knowledge that grow forever


me: Hari ni kan hari guru tau..
apak kimi: hmm..tau hari guru
me: taknk wish mama ke
apak kimi: uishhh..awak guru ke..
me: guru kan pendidik..mama pon kira guru la kan 
apak kimi: yela..sumelah hari awak jek yer..mother's day pon awak hari guru pon awak
me: ngeh..ngeh..ngeh..hari jadi tak mau sebut ke

Ramai yg terlupa tutor dan pensyarah pon dikira guru jugak aper..seiring dengan pendidik..lagi pon upsi adalah universiti yg 100% keluarannya adalah pendidik kecuali program baru tu..degree XXXX with education tu lain kan..apa2 pon saya bangga menjadi salah seorang daripada mereka..bagi saya semua yg mendidik kita adalah pendidik termasuklah SV saya..tanpa mereka kami tiada makna..yer dulu masa sekolah bila orang kata..guru ibarat nian..membakar diri..tak berapa jelas maksudnya tp bila sudah menjadi seorang pendidik baru ku tau maksudnya..

yer..guru ibarat nian..disebabkan takut student2 tak paham topic tu terpaksa bertungkus lumus buat kelas extra walaupun dimalam hari..walaupun ku tahu waktu itu perut ku tengah memboyot sarat mengandungkan kimi..dan baru ku tahu perasaan seorang guru yg gigih memberi penerangan utk studentnya yg langsung takde basic IT utk buat assignment database (walaupun guna access yer)..pendek kata belum cuba belum tau..huhuhu..moral of the story..sayangilah guru anda.. 

p/s: ayah selalu kata...kalau seseorang guru tu dh takder orang akan kata..."pakcik siapa yg meninggal tu.." dan akan ada yg menjawab " ala..cikgu Bakar tu..." dan jarang orang menjawab " ala...lawyer/engineer tu.." ...sila ambil perhatian yer..bukan nk under estimate mane2 pihak yer..cuma nk kata gelaran cikgu tu orang akan ingat sampai mata..contohnya "arwah cikgu yahya tu"..dan orang takkan mention "arwah lawyer yahya tu.."

2 comments:

limaedua said...

slmt hr guru su..smuge terus cemerlang dlm mendidik anak bangsa..

atoyis said...

kak ju selamat hari guru utk anda jugak..sama2 lah kita berusaha utk mendidik anak bangsa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails