Pages

nuffnang x

Friday, December 17, 2010

Yang mana satu tulang rusuknya??

Dalam sebuah hadith, nabi berkata, Aku berwasiat kepada kamu supaya menjaga wanita dengan sebaik-baiknya kerana mereka dijadikan daripada tulang rusuk dan sebengkok-bengkok tulang rusuk adalah yang di bahagian teratas. Sekiranya kamu cuba meluruskannya, kamu akan mematahkannya dan sekiranya kamu membiarkannya akan terus bengkok selama-lamanya. Jesteru, berpesan-pesanlah tentang wanita (dengan kebaikan).


Tapi ada yang kata..wanita bukan berasal dari tulang rusuk tapi wanita berasal dari tanah..tettt...bukan nak ulas benda tu

Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani).
jantung di bhg tengah


Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua.


mungkin bahagian kiri dan kanan


Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.


tetttt..


monolog pd hari ini:
see..betapa bengkoknya tulang rusuk yg paling atas..seperti biasa mak andeh pon memulakan perbualan


mak andeh: paknyer..which one is tulang rusuk..is it this one
pak andeh: (buat dunno jek sambil baca paper)
mak andeh: tulang rusuk tu tulang selangka yg dalam dia ada peparu tu kan..but which one belong to me..yg ni ke..eh yg ni..ke ni
pak ande: entah la maknyer..sebab masa dulu saya tak sempat nak belajar biology..baru nak belajar cikgu dah mati..later after I google..I give U the answer k laling


kuang..kuang..kuang


sebenarnya nk ckp..yes I know..sometimes I always screw up..dan selalu ambil tindakan  membuta babi membabi buta hahahha..takder kaitan dengan babi yg hidup mahupun mati..


since married ...U always be my best friend
                     ...U always be my best budy terutama time gaduh2 yg kekadang manja dan tak manja
                     ...U always here when I need U tapi kekadang I kena buat sendiri jugak contohnya drive gi kelas ahahaha takder la..cam bila U outstation atau der campaign nak launch  
                    ...U always be my beloved caretaker
*tettt..tu jek la kot yg lain klu ingat I tambah kendian


...Thank U Allah for sending him for me


tettt..sekali lagi..mesti korang ingat ni entry utk anniversary aku kan..bukan lah...baper kali nk sambut anniversary dlm satu tahun..nak kena pelangkung dengan apak Kimi ker..hahahaha lagi pon anniversary adlh pada bulan 3 yer..takder kaitan dengan bulan 12 


tapi ader org tu celebrate anniversary kat muzium..ambik gambo sebelah kete proton lama..baik ko blk umah posing sebelah kete terrano mak tu lagi dramatik..






                   



2 comments:

@ntu_@we said...

bodo. entry khas utk aku ke ape.

pagi tu pegi tmn burung la. balik tu singgah muzium. pastu baru gerak pegi tempat lain.

ade gile nk celebrate kat muzium? cet!!!

absolutely emy said...

nice entry..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails