Pages

nuffnang x

Wednesday, February 16, 2011

Fried Arrowhead Chips

Masa perayaan Chinese new year yang lepas mesti korang tengok arrowhead ni melambak kat mana2 supermarket kan..tapi kalau hari2 biasa susah sgt nk cari tau..bukan niat nk beli buat chips tapi tersilap beli sebenarnya..then terus buat chip..bentuk arrowhead macam dekat bawah ni..ader yang kata sengkuang cina..blh makan cam tu saja atau buat kerepek..dedua sedap..lemak sgt2 rasa cm isi kelapa tapi kelat2 skit


niat asal nak buat dim sum..ader ke letak arrowhead kan..ter confuse antara chestnut dan arrowhead..bengot..dh nk buat dim sum baru teringat yg chestnut tu buah berangan..jadi arrowhead ni terpaksa dibuat kerepek dari dijadikan makanan tong sampah kan


memula jangan lupa buang lapisan luar dan potong nipis2..cm gambar kat atas yer..lepas tu sila basuh dan rendam dalam air garam untuk dapatkan rasa yg masin2 skit dan utk buang kanji yg melekat kat buat tu..lepas tu boleh goreng dalam minyak yang panas..nampak dh agak garing+rangup blh ambik dan toskan minyak..rasa2 dh hilang panas blh letak dlm bekas kedap udara dan blh ngap2 sambil tengok tv


arrowhead yg sedikit itu berjaya dimuatkan ke dalam dua balang kuih raya dan menjadi santapan kudap2 masa tengok tv..pernah makan belinjau tak? belinjau rasa dia pahit kan..arrowhead ni rasa lemak dia macam belinjau tapi kerepek dia rasa macam kerepek kentang yg lemak sgt..next time kalau jumpa lagi blh borong byk..seriously setapppp ok

4 comments:

joegrimjow said...

menggoggle belinjau tu ape

jfook said...

I like!

atoyis said...

joegrimjow: belinjau tu nama buah..rupa tak sure la pulak sbb biasa beli dh jadi kerepek

jfook: me too

♥MAMASYAZA♥ said...

memang byk ari tu kat pasaraya, tapi tak penah buat kerepek, kena cubalah lepas ni

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails