Pages

nuffnang x

Friday, October 28, 2011

Day 1 - kpj kajang

pagi selasa pukul 8.30am

kimi kata dia sakit perut..bila rasa badan kimi mcm demam tanya apak dia..toy pon kata cm demam..so mama decide bg dia ubat demam 5ml..kimi sambung tgk 613..

tak lama lepas tu kimi mengadu lagi mama sakit perut..kimi taknk pegi sek..

then mama agak ooo trick lah ni kan taknk pegi sek..takpe tgk jap sakit perut nk berak ke hape ni

tik tok tik tok smp lah kul 11am kimi still kata sakit perut lagi..mama rasa badan dia panas..musykil tul tak jln ke ubat demam td..dh 3 jam ni takkn tak jln..kimi ngadu nk susu..dan tertido..sian kimi..dlm tido dia merengek2 sakit perut..suhu pon tak kurang..len mcm jek kimi ni..

kul 2 mama decide bwk gi pusrawi..smp kajang damm siot tul takde parking plak..kimi cm cacing kepanasan jek dlm kete..merengek2 sakit..ala..sian nyer..mama tawakal jek kalau 5 minit lagi takde parking kosong mama gi KPJ kajang...

betul plak tu dh 5 minit takder kosong terus shoot gi KPJ kajang..gi klinik Dr Mahani (paed)..tunggu dia cek kimi punya lah lama nk smp giliran kimi padahal beza satu nombor jek (ke aku jek yg rasa lama)..msk dlm bilik buat check up Dr Mahani suggest admitted..

memula gi buat x-ray..lepas tu buat ultrasound dgn Dr Bakri (Radiologist)..hmm part ni mama tak suke..bukan tak suke ape..tak suka sbb terpaksa nk kena dengar diagnose dr Dr Bakri..sume perasaan ada..takut..seram..nk nangis..nk melompat suma ada la..

Dr Bakri suspect ruptured apendiks sbb byk sgt ascites (fluid)..masa tu mama rasa bumbung KPJ tu dh himpap pala ni..mcm2 cite dh dengar pasal ruptured appendiks..tp Dr Bakri kata maybe ruptured apendiks tp utk kanak2 3 tahun case ni sgt rare..dekat emergency kimi ambik water drip 2 botol..inject ubat tahan sakit..lepas tu br nampak perubahan..kimi blh ckp dengan mama..kimi nk makan..kimi nk duduk..time tu lega sekejap


1st day dekat wad Dr Mahani treat demam dan kahak kimi..cm biasa nangis2 la bila kena buat nebulizer kan..Dr Mahani treat dulu utk virus taun sbb dia kata kalau de simptom cm tu blh jadi jugak usus dia nampak mengembang..next day buat ultrasound dgn Dr bakri lagi


1st day warded at KPJ kajang..kaki mesti kena angkat kalau tak dia ngadu sakit

2nd day..pepagi lagi Dr Mahani dh round kali ni kimi langsung takmo ckp..moody..letih..buat ultrasound dgn Dr Bakri dan jwp dia still sama..most probably ruptured apendiks takpon dia ada satu lg teori..dia kata nampak mcm ada satu kawasan usus dia tak bape nk cantik means takut bocor..alalalallahai..lagi la omak ko tak blh tahan kimi ..still mengharapkan sesuatu yg bukan kena operate..

Dr Mahani discuss dgn mama dan katanya dia refer dgn surgeon dulu then br mintak pendapat ampang putri..surgeon suggestkan pegi ampang putri sbb dia takder paed surgeon kat stu..Dr mahani deal dgn Dr Wan Usamah dan transfer case ke ampang putri..

mama dan kimi kena transfer naik neno..neno..neno..ambulans la..tercengang kimi time tu..biasa tgk dlm ipad jek tp kali ni dpt naik..giler laju tul ambulans tu..kuar gate kpj kajang dlm 15-20 minit dh smp ampang putri..staff nurse aishyah accompanied mama dan kimi utk refer file dkt doc wan..sampai dkt ampang putri kimi kena tolak dlm emergency..terus wt registration dan tunggu Dr wan..5 minit cam tu Dr sampai dan review case Kimi


2nd day..kimi at emergency ampang putri

next entry nnti I smbg yer..kimi tgh wat projek ukkk..ukk...ni..nk gi basuh jap

3 comments:

Fara said...

Oh, Kimi sayang...

Sy tak sbr nak menunggu kisah yg berikutnya. Semoga semuanya dalam keadaan yg baik.

Mimy Hamid said...

kesian nya baca...tu la kan bila anak anak demam jgan la amik remeh..rupanya ada benda lain yang kita tak tau...

atoyis said...

fara: alhamdulillah kimi dh beransur baik..80% dh ok cm biasa cuma kekadang pedih skit kot kat scar operation tu

mi: yup..kalau rasa anak tu len macam cecepat le bertindak..sudah nk ckp tp naluri keibuan kita ada sense yg kata owh anak tu bukan sakit biasa..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails