Pages

nuffnang x

Monday, October 31, 2011

Day 2 - KPJ APSH (cabaran #4)

kimi and ot
Day 1- kpj kajang

neno..neno..sampailah ke emergency

5 minit lepas registration Dr Wan Sampai dan handle case kimi..cam biasa lah kan dia suruh I brief skit apa yg jd kat kimi semalam..background kesihatan kimi cam ne..lepas tu dia kata dia tgk ultrasound image sekejap..lepas 10 minit dia dtg blk..dia kata most probably apendik dh ruptured..as a normal mama aku risau giler weh..kimi 3 minit sekali ngadu sakit..sakit..

kimi tgh puasa dr pukul 6am jumaat smp 6pm sabtu..time ni amatlah sakit

Doc kata dia try contact OT room tgk de kosong tak..kalau de kita buat sekarang..lepas dpt GL dr insurance doc bawak satu form suruh mama sign.. seriously aku blur time tu..betul ke nk operate ni..tp kalau bukan apendik cm ne..ha..cam ne?? agaknyer muka blur tu mmg jelas terpancar di wajah dan doc bg jaminan insya allah he will be ok..berat jek hati ni nk sign form tu..dan I siap tanya kat doc, "doc ok ke? I dh dengar byk case related to apendiks ni ada yg siap msk icu sbb usus dh bernanah". alhamdulillah la doc tu mmg baik, lemah lembut jek bercakap dan yg penting meyakinkan..dengan hati yg berat mama sign form tu..

 (Dr wan usamah - paed surgeon) tq doc..for everything..i'm speechless 
lepas tu nurse kata, "puan..kita tukar baju sekarang yer..bilik OT dh ready"..time tu 10 kali blur lastly I kata, "dik..blh tlg tukarkan tak" I tgk dr hujung katil smbl Toy kata, "mama kuat mcm smlm tau"
time ni gerak pon sakit..abg dan kakak nurse tlg tukarkan baju Kimi..mama tak kuat time ni

..huwaaa...den tak kuat dooooo...menitik gak le air mata ibu ni..smb tanya adik nurse tu, "dik ok ke operate ni" by the time bila soalan tu dh keluar dr mulut I, baru I sedar I kena think +ve..ingat Allah...tp time tu mmg terasa yg anak ni adlh pinjaman dr Allah bukan hak milik mama bukan hak milik abah..bila2 masa Allah berhak ambik dia balik..bila2 masa Allah berhak tarik balik apa yg dia pinjamkan..Ya Allah selamatkan lah kimi..yes my lip keep repeated the same doa..rasa nk ganti jek tempat kimi..utk kimi..mama abah syg kimi

dlm lif..kimi keep saying,"nak mama..nak mama..pegang kimi mama..pegang tangan kimi ni mama..sakit tangan kimi mama".. I cried ok..depan nurse..depan Toy..depan nurse dekat OT department..sayu jek dengar suara kimi nk mama

abah teman smp luar mama teman msk dlm dewan bedah..masa nk tunggu mama salin baju sekali lagi abah sign satu lg form..persetujuan utk anesthetic..anesthetic specialist Dato' Dr Azhar Mohd Noh

yes.. I pon kena pakai baju khas cm nurse tu..siap tutup rambut cm shower cap..kimi kata, "mama pegang tangan kimi"..huwa..I cried..few times..tp msk dewan bedah dh tak nages..segan la pulak..doa jek byk2..InsyaAllah..Allah dengar doa mama ni..

bila kimi dh baring atas special bed dlm dewan bedah tu..I pon start ckp2 dengan dia..they put some stuff with red light on his thumb..and he keep saying,"mcm lampu omen mama"..lepas suntik 2 kali dan Dr Azhar put a mask kimi cm lalok + ngantuk..tp dia tak bg I gi jauh2..doc kata cuba tgk lampu cantik dkt atas ni...I suruh dia count the lamps dan lepas 2 minit dia tidur..dengan berat hati I tinggalkan kimi dgn Dr Wan..time tu pukul 5am

masuk ke ruangan menunggu segala mcm perasaan ada...alhamdulillah ada Toy..peluk Toy peluk bantal busuk  Kimi + sempatlah muntah 2 kali..ha amek ko..dlm dok sakit pala + muntah2 sempat gak recite yassin dan solat hajat utk kimi..ni jek la yg mampu mama buat utk kimi sayangg..

pukul 7.30pm nurse panggil..I rasa nk belari jek kat tepi kimi..Doc Azhar kata kimi dh sedar..tp mamai lagi..nurse kata dia nk mama..muka kimi pucat..tp alhamdulillah semua berjaya it's not apendik..something yg melibatkan omental cyst..tp mmg dh pecah dan ada internal bleeding..the fluid actually is a blood..penuh dkt pelvis dia.. that's why kimi sakit dan perut dia keras.. so doc dh bersihkan semua darah..usus takder masalah..doc buang sekali apendik sbb dh ada apendik scar so that in a future kalau doc lain tgk parut then takde la dia tertanya2 lagi ada tak apendik and so on. lega..alhamdulillah it's not affect other abdomen system ..buat sunat syukur 2 rakaat..kimi still mamai..tak sedar bape nk sedar..sekali mama panggil mata dia buntang pandang mama..dia nk mama dan abah jek..rasa nk melompat time tu..

apendiks

kimi after operate..tiub hidung utk buang enzyme dr perut..sebab kimi still lagi puasa..satu lagi tiub dekat bird kimi utk air kencing..masa ni kesian tp most of it rasa lega..relief..sbb tahu kimi selamat..

after this adlh tempoh utk kimi build up balik stamina..train balik usus2 dia sbb doc wan kata time cuci dia usik skit usus..so it takes time utk usus tu kembali to normal..yg lenlain tu cuma jaga parut operation..

entry lepas ni will be "recovery period"..jadi

tunggu yer..“Entri ini ditulis untuk cabaran #2 iPad MySuperKid yang direviu oleh  amyz  dan ditaja oleh Vitamin Semulajadi









2 comments:

yatie chomeyl said...

i tumpang berdebar sekali masa baca entry ini. kimi is a strong boy, he'll be active just like before..insya Allah

atoyis said...

amin..tqvm

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails