Pages

nuffnang x

Wednesday, February 22, 2012

kelopak garam aka ludah hantu

haa...sure korang pernah dengar kan..nama glamour dia yg lain adlh gegate..nk kasi sedap skit dan nampak educated org putih panggil urticaria atau pun hives..punca de banyak tapi satu pon tak match dengan dengan kondisi I..aik tak bagi salam tetiba dh cite isi..

lately mmg ada masalah dengan kelopak garam ni..tp takde la teruk sgt cm sesetengah orang yg kena berhari2 tu..I kena light2 jek..tp suffer jugak la..nk kata allergic tak kot..sume benda mak bedal nyah..selama ni takde la plak allergic kan..ubat pon no hal..takkan jangkit dr apak kimi lak kan..nk kata habuk tak logic jugak..sebab lepas mandi pon blh kena..tak mandi lagi la aku kena..kena penampor hahahaha..

apak kimi kata maybe allergic dgn sejuk kot..perubahan suhu badan dr panas ke sejuk..dia akan trigger gegate/kelopak garam..tp so far takde la sejuk mana pon..rasanya badan ni blh tahan lagi..tp still jd jugak..so tak tau specific reason dia pe..

semalam apak kimi suruh gi klinik tp cam ne nk gi klinik..dia kena tetengah mlm..lepas tu esok pagi bila bangun dia ilang..nk pegi tetengah mlm tu cm tak bape releven jek sbb walaupun gatal tp rasa blh tahan lagi kot..sib baik la dia tak naik kat muka..selalu kena kat badan dan peha...

so solution dia I gunakan deep heat..dh try calamine lotion tp tak jalan..lagi rasa mengeyam ada la..lagi tak tahan bila kena time tido..tangan ni dok menggaru jek la walaupun mata tutup..bila dh surrender terus kejutkan apak kimi..semalam kena kul 5pagi..baru jek nk tdo nyenyak dh kena kejutkan apak kimi..tetiba mamat tu pon bangun dan tangan terus capai plak lampu..tp dia tak on..lepas tu gi kat laci..bukak laci..pastu tutup balik..pastu dia carik plak lampu balik...haik..dlm hati kata aper la yg dia dok teraba2 tu..dh 2-3 kali usik suis lampu tu baru dia on..(sah..apak kimi ni ngigau ni)..tetttt sebelum kena penampo free baik stop..bukan nk cite pasal apak kimi ngingau tp nk cite pasal deep heat tu berkesan la..kalau la tetiba tgh2 mlm tak jumpa deep heat..I tibai minyak yu yi kimi jek...janji berangin..lepas sejam dua dh ok dan blh sambung tido dan sambil tu sila baca selawat syifa..insya allah lagi mujarab

sebab seminggu ni selalu plak kena tetiap mlm..jd mlm ni apak kimi standby kan kapur..org tua2 kata letak kapur pon blh ek..takpe la..nnti I try ek..cuma nk tahu punca dia pe yer agaknye..tp I rasa dia ada kaitan dengan ni 

Dermatographism: Hives that form after firmly stroking or scratching the skin. These hives can also occur along with other forms of urticaria

 sebab biasanya dia akan jadi worse kalau I scratch mana2 tempat yg miang..cess..memang dasar miang..bukan I..hives tu yer..tp kalau kes yg teruk blh buat sesak nafas and cause death..ya allah mintak simpang le..kimi kecik lagi ni..kalau apak kimi dengar lagi sekali mau mkn penampor ni..de ke pikir smp ke stu..panggggg

How Can Hives Be Managed?

While you're waiting for hives and swelling to disappear, here are some tips:
  • Apply cool compresses or wet cloths to the affected areas.
  • Try to work and sleep in a cool room.
  • Wear loose-fitting lightweight clothes.

When Should I Call the Doctor About Hives?

If hives or angioedema occur with any of the following symptoms, contact your doctor right away:
  • Dizziness
  • Wheezing
  • Difficulty breathing
  • Tightness in the chest
  • Swelling of the tongue, lips, or face





12 comments:

~S~ said...

ape susah, setiap kali kene, ko rendam kaki ko dalam air garam. itu je ubat die.

aku kat setputra dlu slalu kene. takde hantu2 ludah la. kalo hantu ludah tu kayap

atoyis said...

ooo rendam kaki dlm air garam ok ke..tp yg kena belakang badan..nnti garam tu blh serap dr kaki ke

umiyumi said...

sapu air garam. takpun sapu bedak sejuk kot. kesian su. panas sgt kot? pasang la aircond :)

atoyis said...

kak umi..oo sapu air garam ye..ok nnti try jugak..aircond dh pasang dh..tp kalau sejuk pon kena jugak..camne tu

limaedua said...

kapur tu betul su..mak akak guna petua tu je..selawat la masa sapu..makna yakin dengan Allah..Wallahu'aklam.

~S~ said...

dah nk dapt phd pun sengal la ko nih long.

kalo kaki yg kene, rendam kaki, kalo tangan yg kene, rendam tangan.

tp kalo belakang yg kene, siram air kat belakang la. tak pun nko rendam badan ko dalam air garam. duhhh

make sure panas dan garam banyak.

Miss Ryha said...

sis,

cmne nk contact u? i mean your email. need your info n support.

atoyis said...

Ryha: email me at atoyissan@gmail.com

Unknown said...

I need help .. i dh kena gegata since april till now .. 2 months dh i kene gegata .. sngat terseksa .. kerja terganggu , mood akn sllu moody , murung suka menyendiri sebab gatal sangat .. please i need someone help utk hilang kan gegata dari badan ni ..

cassey casidy said...

I need help .. i dh kena gegata since april till now .. 2 months dh i kene gegata .. sngat terseksa .. kerja terganggu , mood akn sllu moody , murung suka menyendiri sebab gatal sangat .. please i need someone help utk hilang kan gegata dari badan ni ..

cassey casidy said...

I need help .. i dh kena gegata since april till now .. 2 months dh i kene gegata .. sngat terseksa .. kerja terganggu , mood akn sllu moody , murung suka menyendiri sebab gatal sangat .. please i need someone help utk hilang kan gegata dari badan ni ..

Afiqmox91 Afiqmox said...

Tlg ape ubt nyew..dh lima hari gatal2..dh mcm beruk..lagi garu lg gatal lak...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails