Pages

nuffnang x

Tuesday, April 17, 2012

writing in a journal..susah ke?


Masa sekolah2 dulukan..part paling aku tak suka adlh paper karangan..euww kena ke mengarang (berlagak kan ko)..mak memang allergic skit nk buat karangan..kena pulak time PMR dulu cikgu yg ajar karangan tu garang..dan pagi tu tak siap buat karangan..kena plak bertugas sapu lantai kelas..cuak mak..terus mak siapkan karangan dlm masa 30 minit.. marvelous kan peah..

ingat zaman tu dh berakhir tapi..owwhhhh tidakkkk...!!!!! mak terikat dgn karangan lagi dek non..saba..saba
ingat satu jek..kerja tu adlh ibadah..

ok back to topic..susah ke nk buat writing utk journal? aku pon budak baru berlajar tau..kalau salah tolong tunjukkan..kalau betul tolong buatkan hahahahahah
kalau tanya professor2 yang ada mereka pon bermula macam kita..cam aku dulu start dengan profession tutor..time2 degree mana la terlibat dgn publish2 paper ni kan..masuk pulak arena academician ni..nk tak nak kena la berlajar..time master pon dulu kena paksa rela dgn prof KO suruh publish paper..tp tu pon dkt conference..kalau la ada pengalaman dulu blh cari conference2 lain gi..tapi nk buek camno..den setahun jagung laie time tu..

utk siapkan paper dlm 10 page step berikut aku selalu amalkan. (mana yang baik korang buatlah pedoman. yang buruk jgn ikut aku tau..cm dh cakap tadi..saya budak baru belajar..)

step 1: 
cari dulu journal mana ko nk publish paper ni..kalau ikutkan member2 aku kt CAIT skang ni..cari jek jurnal2 yg Q2 ke Q3 pon takpe asal lepas nk VIVA haaa..boleh..boleh kalau ikut UKM dh lepas dh tp kalau nk ikut laluan yang betul ko carilah journal Q1. Ranking tinggi..peluang nk kena cite pon amat tinggi..tu blm peluang nk naik pangkat lagi (mata duitan kan ko ni jah)
kat ne nk tengok journal ranking sila lawati http://www.scimagojr.com/journalrank.php tp Dr nazlia kata scimago ni tak bape betul..takpe nnti ko compare yg kt sni sekali http://ip-science.thomsonreuters.com/mjl/
org lain aku tak sure tp klu aku pilih journal ni pon mkn masa 2 hari (hamek ko...) ye la..nk publish dkt yg high impact aku takut lambat dpt jawapan..effect viva plak kang..kalau time kerja tu no hal..nak publish kat low impact plak takut kena soal plak kang time viva mampus gak mak..

nasihat aku: publish dlm ISI journal..tak pon SCOPUS pon blh (ambik perhatian journal yg KPT dh ban tu..jgn tale sume..dan elakkan journal yg nk suruh ko bayar2 ni)

nasihat orang: kalau paper yg kita tu ada kena mengena dgn artikel yg mmg dh ada dlm journal aper lagi..ni le peluang ko..cite blk paper dia dlm paper ko lepas tu ko antar jugak kt journal yg sama..kat stu mmg dh sah2 ko takkan salah pilih journal topic..(masuk akal gak kan)

step 2:
nak tak nk ko ken agak buat rangka karangan (ni ayat aku la kan...sambil terbayang cikgu BM dolu2 tskk..tskkk...tskk saya anak murid yg baik cikgu)

susun cantik2 cm kt bawah ni..nk harapkan kepala otak ni pikir mmg blh la..tp dia pikir kejap tu jek la..melintas sume idea pas tu tak dtg2 balik..tunggu2 punya tunggu dh lepas 2-3 hari..utk mengelakkan anda drp syok sendiri ko tulis la skit..buat rangka karangan


step 3:

kan dh kata..buat rangka cepat jek..cuba ko nk tulis satu2 susah kan..nak2 kita ni org melayu...melayu tak melayu..kat sni la nk praktikkan semua matapelajaran BI kat sek dulu2..ha..ingat grammar lagi tak..tak pon ko ingat IELTS tak..curahkan lah sume kat sni

langkah berikutnya takde la susah mana sbb mmg ko buat ekp tu kan..jadi tulis dan terus menulis..kalau aku part ni mkn masa seminggu tu paling laju..paling lambat mkn masa sebulan..paling ngok ngek mkn masa tiga hari..yg ni korang jgn kira la..ni time bengkel dolu2..siap kena komen kaw2 dgn lecturer aku (time ni kenkonon dia jd reviewer la) bengkel penulisan journal cm main masak2 tp kena komen rasa cm betul2 la pulak

step 4:
weh jangan submit dulu weh..ko bg SV baca dulu..kalau ada 3 org SV cam aku ni tunggu le sorang satu buat correction..biasanya main SV aku tgk point2 penting jek..obj ada?ada..prob statement ade?ade..method..technique?ada..result mana?ada..discussion..conclusion?ada..hokey la ni..saya percaya awak..yoooo...senang bukan baru 1st step..tak salahkan dia pon sebab dia mmg bz...time ni la gunanya 2nd SV..maka kita cr Dr nazlia..2nd SV saya amat cermat orangnya..Dr nazlia akan tanya main SV dh check lom..saya jwb..sudah..maka bermulalah fasa kedua..semak kali pertama ya allah tongang langgang grammar aku..betulkan dan hantar kali kedua..kali kedu pon ada kesalahan gak..wt le pembetulan lagi..biasanya kali ke 3 dh cukup dh..lepas tu antar plak kat SV ke-3..time ni SV ke tiga akan review pape ni blk..biasanya dia takkan skip SV ke2 dan pertama..sebab tu la aku sayang sume SV-SV aku..so far walaupun berlainan bidang depa tak pernah buat anak muridnye susah sbb berlainan pendapat..

berikutnya ha..ko hantar utk proof read plak..aku suggestkan https://www.journalexperts.com/login aku dh try 2 kali satu paper LNAI satu paper JIS..yg LNAI tu dpt la +ve feedback drp reviewer..paper ni la yg aku present kt perth hari tu..sila peruntukan elaun KPT utk bayar fee proof read..tak byk pon biasa aku kena satu paper lebih kurang dlm RM700-850..rate2 tu la..puas hati..servis pon cepat..ko masuk ni credit card jek

step 5:
dh siap sume submit la dik non..contoh surah submission byk ada kt google..tp klu ko submit kat ELSEVIER dia dh ada contoh surat..ni la satu aku berkenan kat ELSEVIER ni..status paper ko pon blh check dgn dia..takde la nk tunggu 3-4 bulan takde kabar berita..aku selalu ingat tercicir ke paper aku ni..sonyap yo..sedey makcik nak..kalau reject kata lah reject kalau accept lagi la aku nk dengar kan..ko diam seribu bahasa..meroyan mak..cam yg jd dkt paper SAGE JIS aku..tgh tunggu ni..hari2 dlm debaran takde maknenya tau..

step 6: 
mana yg accept tu alhamdulillah..mana yg reject tu takpe..ko betulkan ko hantar plak kat journal yg lain..rezeki dr Allah beb..takde kat sni maybe kat selekoh depan tu ade..sape tahu kan..

jadi selagi ko duduk dlm line akademik ni jgn la ko pikir2 blh lari dr buat karangan yer..chau chin cau..

4 comments:

umiyumi said...

susah jugak nak publish journal ni kan? dengar pun dah letih, apa lg nak buat hehehehe

atoyis said...

kak umi: tu la..byk cabaran :)

Min Aina Ila Aina said...

Saya nak hantar jurnal kampung je, cukup syarat penerbitan udah.Yang scopus, tambah2 lagi ISI tu untuk cos kemanusiaan macam kami-kami ni kena beratur panjang ntah bila published. Paper MA saya grad tahun 2010 masih Q lagi sampai la.

atoyis said...

maia: kan..q punyalah panjang..accepted tahun ni lg 3-4 thn baru publish..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails