Pages

nuffnang x

Tuesday, July 24, 2012

susu ini takde gula tambahan..susu tu ada gula tambahan..apakah??

sana sini orang dok promote brand tu bagus..tak la brand ni bagus..ish yang tu ada gula tambahan..yang ni lagi bagus takde gula tambahan..rasa pon kurang manis..bagus ni..utk tumbesaran anak dan utk tingkatkan kecerdasan anak..??

kuang..kuang...kuang

saya bukan bias kpd sesiapa ye tp agak jelak jugak dengar bila org kata "weh..ko bagi anak ko minum susu ni la..yg ni takde gula tambahan.."

dalam byk2 susu..susu ibu adalah yang tebaik..tapi setelah anak meningkat dewasa..melebihi 2 tahun dan ke atas biasanya stok susu akan berkurangan dan kekadang sbb dh nak ada adik baru maka anak diperkenalkan dengan susu formula..

saya dah tanya kpd dua org pediatrician..sorang drp KPJ Kajang dan sorang dr Pusrawi Kajang..actually takde isu sgt pon dgn gula tambahan atau tidak...semuanya terpulang kepada kesihatan anak..

kata Dr Mahani..semua susu ada gula..kalau tak dr mana dtgnya karbohidrat..cuma ada sesetengah susu dia letak gula tambahan..untuk menyedapkan rasa...

for me..kalau anak ko jenis yang tak kesah..hidangkan lah apa saja dkt depan mata terus ngap masuk mulut..makanya pemilihan susu bukanlah kritikal sgt..dumex ataupun dutch lady dh kira ok...

kalau anak diabetics pula mmg ada susu special ko tak bleh la pakai brand tu kan..ok

next kalau anak ko ni jenis yang tayang la apa saya depan mata tapi mmg tak terusik la makanan tu smp la ko menyinga baru la dia nak buka mulut..tu pon makan sambil meleleh air mata..aku rasa susu yang terbaik adalah susu yang ada segalanya..

oleh itu aku pilih pediasure..segala mak nenek ada..sebabnya anak aku mmg picky eater.. kekadang nak suruh anak makan pon blh gaduh laki bini (hahahh jgn tak cayo)..

uniknya pediasure susu tu tahan 24 jam dengan syarat kalau anak ko tak abis minum simpan dlm peti sejuk..ada sesetengah susu hanya tahan selama 4 jam jek kan..pediasure kalau minum sejuk lagi sedap dan boleh minum start dr umur 1 tahun hinggan 10 tahun...

yes..susu amat penting oleh itu tak kiralah susu tu ada gula tambahan ke..takde ke..asalkan anak ko suka minum dan boleh minum jadi tak kisah bagi jek..murah pon tak pe..hakikatnya semua susu sama jek (tapi nape ko pilih pediasure - tu sbb anak aku picky eater..kalau anak ko ada tabiat pemakanan yang normal suma susu adalah sama..)

ada sorang mummy ni kata dia tukarkan anak dia minum susu yang takde gula tambahan tu..aku tanya ok ke..anak dia complain susu tu kurang sedap..dah tu kekadang minum kekadang tak..kan..den dah bg tau..gula tambahan tu utk kasi penyedap rasa..kalau anak dah badan keding bagi plak susu ***** tu lepas tu anak kurang menyusu..jadi pepaham la sendiri ye..susu amat penting utk tumbesaran

lastly mummy tu tukar kepada sustagen balik..hmm..tp apa2 pon..tepuk dada tanya poket dulu lepas tu baru tanya anak hehehe..tp kekadang iklan yang suruh tukar susu tu amatlah annoying..adusss

p/s: ni pendapat ikhlas aku sbg mama..takde dpt sponsor dr memana ye

10 comments:

Prettywrite said...

nasib la takder anak lagi so tak pening fikir bab susu anak..hee..tp yerla usahkan susu benda2 lain pun sama jer..iklan nak hebat jer semua..padahalll..heheh

Suliana Sulaiman said...

prettywrite: itula namanya iklan ..isk..isk..isk

umiyumi said...

yg penting anak yg nak minum susu tu :)

yatie chomeyl said...

SN pulak mmg lepas stop BF umur 2 thn lansung x nak minum FM. yg di aminum cuma fresh milk je. so buat masa ni I tak pening la nk pk susu apa yg org duk promote sana sini tu hehe

faraherda. razalan said...

Sy pnh bt entri psl ni. Kreatif org yg bt iklan susu tanpa gula tambahan tu. Gile pandai pengaruh org! Dasat!

Min Aina Ila Aina said...

Ya sangat setuju, iklan tu annoying la sungguh. Kalau susu je kurang gula lepas tu hadap coklat dan gula-gula tanpa kawalan tak guna jugak. Kalau nak kurang gula, semua makanan pun kena kurang gula baru lidah anak biasa dengan rasa kurang gula tu.

Anak saya lepas stop bf minum dutch lady, lepas tu tukar dumex madu asli sebab nak bagi rasa sedap sikitkan. Masalah dia, kuat makan benda lain mcm roti dan nasi tapi kurang minum susu. Hasilnya dah masuk garisan kuning. Kalaulah mampu beli Pediasure.

Suliana Sulaiman said...

kak umi: setuju..yang penting anak suka

Suliana Sulaiman said...

yatie chomeyl: waaa..bagusnye SN senang mommy

Suliana Sulaiman said...

faraherda. razalan: kan..kreatif bukan main..nak lakukan produk terus kata dia yg terbaik

Suliana Sulaiman said...

Min Aina Ila Aina: Insya allah dumex pon dah kira terbaik..kimi nasi pon ikut mood..dekat taska dia kata dia mkn banyak..entah le..agaknya dua suap tu pon dia kata byk..tu pasal la pilih pediasure

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails