Pages

nuffnang x

Thursday, July 26, 2012

anak dan potty training..bila ada mama lain..takde mama lain pulak

untuk Kimi seawal 2 tahun lagi kami dah potty train dia utk shee shee dan poo poo..(ekceli aku jek yg beria-ia suruh kimi gi melepaskan hajat kat potty pot tu)..memula tu mmg havoc le..ye la budak dua tahun kan..tu blm part emak dia meroyan lagi..(tu le sbbnya apak kimi hangin)

nak potty training ni perlukan minda yang kental..kalau korang jenis yang kurang sabar cam aku ni baik prepare awal tau..jem otak kejap..ada part tu sampai kimi terberak tepi tingkap..

jejak masuk 3 tahun genap kimi dh boleh guna toilet..tapi utk kencing jek..berak dia still tak pandai..tu yang aku musykil tu..kencing no hal..tip top..malam2 pon dia blh bangun kejutkan mama nak pegi toilet nak kencing..siap blh jalan sendiri tak payah la ko nak dukung-dukung (walaupun apak kimi selalu kata..sian budak tu ngantuk..dukung le dia)

tapi kimi kata kalau dia kejutkan mama takbangun2 jugak tu yang dia kencing jek atas tilam..ekkk..

sampailah umur kimi jejak ke 4 tahun..still tak blh2 lagi nak berak dlm toilet..nak pampers gak..kata kimi kalau pampers takde taik dia takleh kuar..aik..lagi le aku musykil..siap nangis2 meraung2 tapi pakai jek pampers dan2 tu gak dia berak..

since kimi suka sgt dgn ultraman kami sepakat utk pancing kimi dgn ultraman..setiap kali kimi boleh berak dlm potty pot as a reward mama bagi satu ultraman (perjanjian yang dipersetujui antara apak dan anak)..

sbb nak kasi semangat yang lebih kat Kimi..time dia duduk atas potty tu dpt le dia pegang2 ultraman dan raksasa kejap..(bukan ultraman yg bodo-bodo ye..satu ultraman RM19.90 - bernanah jek mama ko dengar harga dia, apak Kimi pesan..kalau nak memancing..umpan kena best)

hari selasa lepas sampai jek taska kimi nak terberak..siap nangis2 sedu-sedan dlm kete suruh mama patah balik..smp sek mama pesan dkt teacher nina kimi nak berak ni..tolong tengokkan sikit..

dan hasilnya kimi berjaya berak dlm toilet..mama tanya cm ne Kimi berak ..kimi kata kimi buat mcm yang mama ajar..kimi tekan kuat-kuat lepas tu kimi berak..good job..tp apsal depan teacher suma ok depan mama ko byk bona ragam..duduk sejam pon tak berak2 lagi..

as a reward kimi dpt la adiah dia satu..next time bila boleh berak lagi kat toilet dpt lagi satuuuu...yeaaaa...anak mama dah besar..moral of the story..bukan mudah utk mendidik anak..

p/s: kadang2 kita tak sangka bila parent tak ada anak tu boleh survive sendiri..melebihi apa yang kita jangkakan..

11 comments:

faraherda. razalan said...

Peh, reward Ultraman???? Best tuh! Aydin bru 2 thn 5 bulan. Pun mslh sama. berak mst nak pampes. Poning palo ni.

Suliana Sulaiman said...

faraherda. razalan: sudah melaluinya..faham sgt..mmg pening

Min Aina Ila Aina said...

Oh, Sofiy pulak terbalik. Berak lepas dah, siap bukak sendiri seluar, pampers, tolak baldi semua. Tapi kencing failed. Penah cuba bagi pakai training pant, beria la mak dia 1/2 jam sekali bawak pegi toilet. Letih gak tu. Entah jam yang keberapa, dia melepas jugak dalam pant. Mujur masa tu kat ampaian balkoni. Kalau kat karpet? Ayahnye la kot yang meroyan.

Sebenarna saya dah confident nak latih full, tapi rumah penuh dengan karpet ayah dia pulak taknak gulung. Lantak kau la anak, dah nak 4 tahun berpampers lagi.

Kakak saya ada anak yang susah nak berak kat toilet sampai 6 tahun dia selalu terbabas dalam seluar lagi.

Suliana Sulaiman said...

MAIA: hehehe..terbalik pulak sofiy dgn kimi

umiyumi said...

amboi penuh la ultraman dalam rumah tu yer. gerenti raksasa tak berani datang. untung lah su.. hehe

wahh kimi dah pandai berak kat toilet. yahooo.. ala mak dia tu dulu ntah umur brp baru pandai berak kat toilet. kan kimi kan kan? nanti minta ultraman yg sama besar dgn kimi tu baru best sikit :D

Suliana Sulaiman said...

kak umi: jgn tak caya kak..ultraman yg sama besar dh ada satu kat umah ni..mak dia tu tak tau la pulak umur bape br pandai berak kat jamban..hanya atuk dan wan shj yang tahu..hahahahhah

Min Aina Ila Aina said...

orang dedulu biasanya cepat potty trained sebab pakai lampin, kena pulak kalau mak nye surirumah. Lagipun perempuan cepat sikit belajar ke tandas. Kata orang la.

Haaa..ikut apaknye kot? Tettt!

Suliana Sulaiman said...

MAIA: tettttt..hahahahah..tp kalau tanya apak dia mesti tak nak kalahnyeee...hehehe

bukittinggi fashion said...

:)

BUKITTINGGI FASHION

Azian Elias said...

salam kenal..

zaman training anak dah berlalu dah. dah besar2 dah.. good luck.

Suliana Sulaiman said...

bukit tinggi: :)

azian: tq..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails