Pages

nuffnang x

Thursday, August 09, 2012

Live Security Platinum - adalah virus jangan tertipu

di saat ini terngiang ngiang suara ayah berkata-kata " buat back up suma data tu..writing tu..nanti ilang nangis tak berlagu..buat..sekarang jugak back up..jangan lupa back up hari-hari..nanti menyesal "

huwaaaa...nak nangis den..hari ni mmg banyak dugaaan

masin mulut ayah..mmg kena virus pung..dan den nangis puas-puas..apsalla aku tak backup..tapi aku back up sebenarnya..coding pon dh serah kat alamak lupa plak sapa nama mamat tu..kat dia ada satu utk back up..result dh backup suma dlm external..cuma abstrak yg dh edit dgn paper TALIP tu jek tak backup..nangis lagi..dan lagi

gila mak kejap

tu la tangan ni gatal main klik..klik jek time tu tgh oncall dgn induk an..tetiba ada pop up msg ckp ada trojan..aku haper lagi run scan seperti yang dicadangkan lepas tu avira terus disable dan dia ganti dengan live security platinum WTH aku tak subscribe pong..

korang jangan terpedaya dengan gambar shield color biru kuning tu..mmg nampak real cam antivirus

mcm tu la ghupanya..dia kata skit nye banyak trojan masuk tu blm kira worm mak nenek..mak dh nangis tau..time ni mak ingat laki mak jek..sbb laki mak mmg orang security dan harware..hanya dia jek yg blh membantu .."bang..cepat la balik bangggggg oi" sambil nangis2


dia siap bagi warning real cm windows nyer antivirus WTH lagiiii..tp la ni aku terpikir naper la aku nak meraung2 kan sbb aku ada back up pe..tp lepas tu teringat alaaaa...mak tak sanggup lagi nak pikir sbb la ni pikir nak buat writing jek..submit paper..submit abstrak tu jekkkkk

lepas tu tangan terus capai phone ngadu kat apak kimi..ghupanya apak kimi pon ada masalah gak..kete plak tetiba tak blh start..kena tow plak..adoi..dugaan betul..apak kimi kata cuba dulu backup baru kata boleh ke tak..hah betul gak..apsal den tak rasional sangat ni..

lepas letak tipon 'acik yang patah ati' ni pon terus la google skali jumpa plak link ni 'live security platinum -virus removal' rasa macam ya allah ko dengar doa hambamu ini ya allah..terus baca step by step dan run dkt lappy...check malware..ade dekat 10 file remove semua...cam gila 'acik yang patah ati' nak tunggu..file skitnye banyak 2 jam setengah baru abis scan..skit2 'acik yang patah ati' kerling laptop skit2 'acik yang patah ati' kerling laptop lagi sambil dh tak tau nak buek apo..temp file pon 'acik yang patah ati' tak pernah buang..bangan botol la 'acik yang patah ati'..oghang IT ko apo ni..bondo tak relevan pon simpan..

alhamdulillah lepas delete malware blh run windows cam biasa..file .exe tu suma hokey..alhamdulillah ya allah..terima kasih allah..call apak kimi..apak kimi suruh format laptop..ok boleh tapi lepas den siap kemas suma file..mkn masa 3-4 hari gak ni

rupa2nya lpas scan guna hitmanpro byk malware weh..aku nak gi buang jap..kalau korang dpt masalah yang sama ikut link yg aku bagi kat atas tu utk remove..bagus utk novice..sbbnya dia punya step by step senang nak paham..gud luck

moral: next time tobat nak klik link yg ada malware



2 comments:

Min Aina Ila Aina said...

Terima kasih atas ingatan. Saya ni kadang-kadang back up kadang-kadang cuai. Dah merasa masa buat MA dulu, habis semua file word hilang. Semua.Dah la masa tu dah sarat, tekanan darah pun naik melambung. Sudahnya tunggu pas pantang, tulis semula tesis, dan extend satu sem.huhu.

Suliana Sulaiman said...

maia: mmm tak mo extend lagi..mari kita back up suma..tp yg leceh nye part coding..lepas format nk kena setting balik suma..silap ari bulan coding tak jln..nangis lagikk hahahha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails