Pages

nuffnang x

Thursday, May 26, 2011

bukit tinggi - colmar tropicale

sila jangan heran..ini sepatutnya post tahun 2009..ahahah aku tertinggal ketapi kejap..utk mereka2 yg nk pergi bercuti ke bukit tinggi pahang maybe entry ni blh tolong korang serba sedikit kot..dari harga sampailah service mana yg aku ingat aku tulis yer (sebenarnya tengah cari info pasal padang tp takder plak org buat review yg detail..sedey)

Kalau korang teringin nk lari kejap dr kesibukan kerja atau KL dan trafic jam..tapi mls nk gi cameron highland atau pon genting yg hiruk pikuk tu blh la gi bukit tinggi sebab tak jauh mana pon dari kl details add adalah seperti berikut:



Colmar Tropicale, Berjaya Hills - Malaysia
KM48, Persimpangan Bertingkat Lebuhraya Karak,
28750 Bukit Tinggi, Bentong, Pahang, Malaysia

kalau dari gombak tu dlm 40 minit blh sampai kot kat colmar tropicale..cuaca tu ala2 genting la..tp kalau hujan sejuk jugak..sgt la sesuai utk honeymoon sebab terlalu romantika di tampoi kita layan dulu gambar dr official website yer:


aper yang best kat sini:

1. colmar tropicale (kat sni hotel building diilham drp bangunan2 yg ada kat europe..tak yah gi jejauh..jalan dlm colmar tropicale pn dh cukup..cam kat dlm iklan enchanter tu tp kawasan hotel tak luas mana sebab dlm masa 30 minit blh explore satu kawasan tu)

sedikit tip: 

-sila booking awal2 yer sebab dia bagi special promotion dulu masa pegi mintak superior room jek harga satu bilik adalah RM150 (harga promo) tapi maybe disebabkan orang tak ramai hari tu (weekdays) dia bagi bilik one bedroom suite dengan harga RM150 jugak..giler berbaloi

-bayaran masuk ke colmar RM10 utk dewasa RM8 kanak2..tapi kalau korang dh booking hotel blh mintak refund balik kat hotel nnti..

bedroom
giler kentang saper takmau kan rega RM150 dpt 1 bedroom suite..sekali dengan kitchen lagi..

 takyah duduk lelama kat sni sbb dlm masa satu hari blh pusing semua tempat yg ada kat sni..lain la kalau nk gi kuala gandah tengok gajah tu kan

night view..kalau pegi weekday kena turun cari dinner awal2 sebab kat sni kul 10 jek semua dh tutup..kalau tak kena turun bawah naik kete..giler kan..kul 10 dh tutup..kalau sesapa bwk anak kecil sila tidurkan anak masing2 seawal yg mungkin..lepas tu blh la korang honeymoon hahahaha

tapi part makan adalah agak mahal di sini..jadi sediakanlah duit poket yg banyak yer..pilihan byk tp majoriti western jek la sume 

swan besar..alamak tak nampak plak gamba swan tertutup dgn muka kimi..malas gue nak edit..hahah layan jek la

2. japanese village (walaupun tak dpt gi jepang tp terasa gak le cam gi jepang ahahahah..kat sni ko blh feeling2 jd oshien) - dr colmar tropicale ada disediakan tram utk ke sini..kalau tak blh bwk kete sendiri..jgn berangan nk jalan kaki yer..sesilap blh tercabut pala lutut






Japanese Tea House




Traditional Japanese tea ceremony




Kimono rental




Tatami Spa




Botanical Garden




Bird watching
budget jadi anak japang la kejap kan

Japanese village mmg giler cantik tapi tak larat nk panjat tangga jek la 

mmg 100% romantika di tampoi betul la

tak rent kimono pon..
camnolah nk berfeeling oshien sedangkan anak kat sebelah sibuk dok tarik suar mama dia nk dukung

3. botanical garden - kat sni time gi dulu dia tgh wat renovation tak byk sgt kawasan yg dibuka..tp de Japanese restaurant kalau nk mkn sile la..tp tekak kitaorg ni tekak budu belacan..kena la cari tmp lain

kat sni pon kawasan berbukit..tak larat..sempot dengan dukung bdk kecik ni lagi

4. Rabbit farm - sni best..byk giler rabbit dia..tp saya bukan pencita haiwan yer..memula tu ok jugak la..kimi pon layan tp sampai satu tahap tu rabbit tu siap gigit tangan kimi..menangis la dia haper lagi..mak kimi pulak mmg allergic part2 binatang berkuku panjang ni ..bayaran masuk RM3 seorang

terlebih friendly rabbit kat sni..ce tengok cam ne dia kerumun kimi

pendek kata dua hari satu malam adalah sgt ideal utk gi sana..kalau nk lama aku nasihatkan ko gi atas skit cam kat 
BENTONG HOT SPRING
KUALA GANDAH ELEPHANT SANCTUARY
THE DEER LAND PARK
CHAMANG WATERFALL
THE ABORIGINE SETTLEMENT




3 comments:

limaedua said...

puas gelak jela aku byk post ko ni su..hahaha, part nak tercabut suar mama tu yang aku tak menahan tu..:):) akk cdg nk p gak br ni..tapi xjd, tunggu setahun depan lak cdgnye nak p..msih sama lg ke time tu raso eh?

limaedua said...

** cop!! byk = bce..

atoyis said...

sama gak rasanya sbb adik baru gi tahun lepas tak byk berubah pon

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails