Pages

nuffnang x

Wednesday, December 14, 2011

perth day-1

Tak sangka dpt jejakkan kaki di bumi allah yg bergelar perth ni..

flight mlm ahad pukul 11.50mlm..amatlah penatkan..sbb flight tgh mlm..budget nk tdo dlm flight tp berangan jek la..perjalanan makan masa smp 5 jam lebih ada chan ke nk tdo lena2..
siang hari dok kemas itu ini..nk bawak itu nk bawak ini smplah apak kimi kata "ma..bawak2 la bertenang kang angkut satu rumah karang"..kuang..kuang..kuan..


kitaorg parking kete rumah tokcik..tokcik dan tokuncle tlg hantarkan..lepas check in baggage trs msk tunggu utk boarding..dr rumah dh isi perut kenyang2..errkk mmg terover kenyang tau hari tu..kimi excited sgt2..nk naik kapal terbang lagi dia ckp..asyik ckp jek lah kan..pening mama ko kimi

pagi2 kemas teratur jek..bila tgh hari kimi mula la kuarkan gadget2 dia..tunggang langgang balik..tensi tensi

bila petang kimi kata nk bwk sword ni gi perth..adus..mana lepas mi..karang kena tahan kang..tak dpt bawak kimi tarik muka sambil jeling2 mama...haaaa hangin lah aku kan..sblm bermulanya ribut topan cecepat suruh apak kimi take over..

smp sana cm biasa walaupun dh nk tgh mlm org ramai..tu org blm kira barang lagi..

peaceeeee...kimi silalah jgn buat onar lagi jek..mak apak ko dh penat ni..silalah tdo dh pukul 11 mlm ni 

dlm flight bila dpt kids meal lagi la kimi teruja..mkn hotdog sambil minum air ribena..mkn plak kit kat  lagi la takmo tidokan..mak apak ko punyalah berhempas pulas nk lelapkan mata..pusing kiri salah pusing kanan salah..akhirnya tido2 ayam..rasanya ayam lagi nyeyak tdo kot...dlm pukul 1pagi tetiba kimi dh tertido duduk..mulut comot dgn kit kat..

dlm pukul 5pg dh nampak daratan..hoyeeeee...suke sbb bontot masing2 dh kematu..

touch down dlm pukul 5.20am exactly mcm yg dinyatakan..ni baru pukul 5 lebih yer..jangan terkejut sbb kami pon terkejut gak..hahahahah..kul 3 lebeh subuh dh masuk..ha amek ko..

kedatangan kami disambut dengan pelangi..hooreeyyy..akhirnya dpt jejakkan kaki ke bumi australia ni..kimi suka..haah ye lah kan..sbb lupa salin diapers suar kimi basah..baguih anakanda..awat hang tak habaq suar dh basah..gi toilet abah yg tingtong tu blh plak tersarungkan diapers smp dua lapis..diapers lama dia tak cabut smplah kimi tanya kat abah.."naper abah pakai dua ni??" yer..dua2 sudah pening2 lalat sbb tak cukup tdo

tgh turunkan baggage suma..sementara tunggu kimi salin diapers ada sorang pakcik tu sapa..ingatkan dia australian rupanya malaysian yg dh berhijrah kesana..dia kata susu kimi dlm botol tu tak blh bwk masuk nnti tak lepas..pastu dia ingatkanlah suruh declare suma..pakcik tuh sempor bawak plastik maydin lagik..kimi kuar jek bilik air dia kata takmo susu..haiyak..saja jek kan nk test mak ko..susu baru bancuh dia kata takmo minum..biasa bangun jek tdo terus nk susu..abah kata"ma..maintain..maintain jgn marah2 jaga mood"

beg adalah bapak punya banyak..utk seminggu tau..sepupu toy ikut sorang..beg hitam dgn beg merah tu dia punya kita org satu beg biru doraemon dgn 2 beg galas tu jek..allhamdulillah kastam suma lepas..susu kimi dh declare pon lepas..ubat2 kimi pon lepas..yg lelain tu takde la..air minum pon aku buang so no hal lah kan..kuar dr kastam dh kul 6.50pagi awal la sangatkan..nk tunggu check in bilik kul 2ptg mak aih badan dh sakit2 ni nk gi mana..kitaorg pon berpeleseran kat ruangan menunggu tu

habiskan masa di sini smplah pukul 8am..time ni kimi dh terjerit2 nk air..td taknk minum air dh buang baru nk minum terpaksa mak ko cari air tau..sib baik vending machine sni de jual air mineral..kimi kata nk air masak..susu takmo..haisyeh...

1st time beli air adalah amat terkujat..botol yg kimi pegang tu beharga aud$3.50..hahah garu pala kejap bila convert dlm RM

kebetulan time kitaorg smp ada sailing competition dpt la nengok..nnti cite dlm entry freemantle ek

apak kimi dh lalok2 sbb tak cukup tdo..kimi teman mama jejln pusing kat depan airport..sebab awal lagi takde la sibuk sgt..selesa la nk menunggu sbb australian kat stu kata bisnes hour start dlm kul 8-9am..

airport connect..nyesal tak ambik hari tu..kitaorg kena tipu dengan driver taxi yg siap kutuk2 negara islam..dia kata sbb kita ni cm conservative tak minum arak tak berjudi sbb tu kita ni kurang maju..haktuiihhh..ckkp jek la nk pow kitaorg kan

nampa jek sign board ni rasa haih..lega..

inilah bilik kita org city water apartment..ok lah amat berpuas hati..ada bilik..kitchen dan toilet..selesa la..staff pon mesra..sementara nk tunggu check in pukul 2pm dia bagi kitaorg letak beg dulu..haih..100 kali lega...tp jam baru pukul 9am..ada lagi 5 jam kejung nk pikir mau merempat di mana..apa2 pon gi cari breakfast jap..

pompuan ni dh kepenatan..tahap maksima yer..nk melangkah pon takde kederat..dr terrace rd tu menapak smp murray st..arrgghhhh..rasa nk tercabut pinggang ni

miss maud..

indah cafe tutup..sekali tgk cm dh lama tak beroperasi jek..jadi mesopotamia kebab ni jd penyelamat..kami amatlah kelaparan..makan nasi dengan kebab..belasah..janji perut kenyang..

summer byk lalat..org halau lalat tu dipanggil Australian solute..yg kitaorg musykil ni tau le kitaorg tak mandi siang lagi tp nape asyik kitaorg jek yg kena hurung..kalau dibiarkan blh ambik gamba versi org somalia kena hurung dgn lalat la..kimi smp naik hangin.."amma banyaknyer nyamukkkk" hahahaha..blh plak jd nyamuk..

yeaaa..mkn time..kak umi bakvlava sni terbaik laaa...

dlm kul 1pm bilik dh ready blh la check in awal..alhamdulillah..lepas uruskan payment di bawah terus masak makanan dr woolworth..siapkan mkn mlm prepare apa yg patut dan malamnye masing2 terbongkang..penat ya amat..tp tak blh tdo dulu kena practice byk2 sbb esok nk present.. 

petang hari adalah teramat cantik..nnti smbg dlm entry perth day-2 yer..

9 comments:

bunge orkid said...

wah! beruntungnya...

Mimy Hamid said...

peh seminggu tu perth...sonok beb...kimi la excited banyak nya ragam hehehe

atoyis said...

orkid: alhamdulillah rezeki

mimy: gile sonok beb..

umiyumi said...

laa napa tak bgtau kalau tidak boleh la dtg rumah k umi sementara belum check in tu. boleh rehat2, mkn nasi dulu ke..

atoyis said...

kak umi: apak kimi kata segan la..nnti susahkan kak umi plak

umiyumi said...

isk tak de la. dtg tmpt org mmg mcm tu, mcm kami dulu mula2 rasa mcm segan juga. tp bila ada yg membantu, semuanya jd mudah. lgpun seronok kalau dpt tetamu dr msia, rasa mcm org kg dtg ke rumah..

atoyis said...

kak umi: hehe..insya allah kalau ada rezeki lagi kami akan singgah

Minah Gedeban said...

Sonok baca... Klakar... he he he..

atoyis said...

Minah Gedeban: tq

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails