Pages

nuffnang x

Tuesday, May 22, 2012

Day 2 - Bukit Tinggi (Sumatera Barat)

Day 2 - Bukit tinggi

Ni la kedai coto makassar tu..siapa2 yg ambil aldi tour suruh aldi bawak ke sini tau..sedap gile soto dia..mmmm cm nk repeat jek padang ni
Photobucket


Ni awal pagi..takde la pagi sgt pon sebenarnya nampak mcm nk hujan jek..pagi ni lambat skit gerak dlm kul 9-10am cm tu..mana tak suma nk mandi air panas..sejuk beb kat bukit tinggi ni..aldi kata org bukit tinggi tak berapa suka pegi padang sbb padang panas bukit tinggi sejuk..mmg sejuk pon
Photobucket


mmg panorama akan tengok bumbung cm gini jek la..kalau dkt kg simpang tiga gombak blh tgk jugak bumbung rumah minang tp kalau kat ranah minang ni bumbung origin sume tajam2..
Photobucket


Tempat persinggahan pertama..ni la toko hajah rosmah..yg ni rumahnya tau bukan tokonya..kat sebelah jek..sekali tengok cm white house kan hahahhaha
Photobucket


ni baru toko dia..dia ambik sekali student yang dtg utk belajar kat stu..atuk wan tgk survey hasil tenunan
Photobucket


waa...baik punya belek...mmg padan la dengan rega dia buat dgn tangan jek..
Photobucket


Di sini tanah mmd digunakan sepenuhnya..tak dpt la nk tengok tanah tu jd semak..sawah padi atas bukit tau...wa terkesima den kojap..
Photobucket

ni la..kat lereng2 bukit..air free 24 jam sejuk dh cm air terjun..tp sebenarnya air terusan..bumi Allah yang satu ni mmg kaya dengan hasil tanaman
Photobucket


jeng..jeng pose..atuk mana..atuk jd cameraman..tp atuk kalau jd cameraman gamba jd beribu satu hari..lupa diri kejap lagi2 kalau pakai speed shutter yg laju tu..klik..klik..klik gamba sama sampai 9 kali..auwwww pening pala nk edit gamba
Photobucket


perhentian ke dua..kilang kopi kliniko..
Photobucket


kat sni dpt minum kopi free dgn test pisang salai..sedap..ditemani dgn hawa sejuk di lereng bukit..terangkat oooo..atuk try daun kopi..minum dlm tempurung kelapa..khasiat dia utk kurangkan kolestrol klu tak silap aku la..ada bli sebungkus ni tp tak tau bila nk rebus..kena minum dgn kayu manis baru terangkat..aummmm
Photobucket


den tunpang2 jek..tak larat nk minum byk..nnti nk terkench..lak susah
Photobucket


kitaorg terjah kebun tokey ni..bumi Allah ni mmg chantek..tersangat lalh chantek..tak dpt nk ungkapkan lagi..pic ni tak edit pong..
Photobucket

gila posing kat sni..dh mcm cite hindustan..
Photobucket


abah kata "ma..yg awak tangkat gamba langit tu wat pe.."
ni la hasil gamba langitnya..chantek ya Allah..ni bunga carrot cm tak caya kan..subur gila tumbuhan kat sni
Photobucket


lepas test kopi kita bli la satu dua longgok..kat sni dh start pening..1st time spend duit indon ribu riban hahahahhaha...tak reti den nk kiro
Photobucket


lalu di pasar..tak singgah tngok jek dr dlm kete
Photobucket


subur tak subur..korang tgk a sendiri..aldi kata ni standard la ni kak..owh..nk nk sama besar dgn makcik ni dh..tp tak bli pon..kat sni kaya dgn buah..air buah dh sama mcm makan buah..
Photobucket


nni rumah orang tau bukan muzium
Photobucket


istana pagar ruyung..tgh dlm construction sbb terbakar..atas dia yg runcing tu kena sambar dgn petir..pas tu terbakar..owhhh patut pon
Photobucket



ni la terusa dia..kecik jek tp deras..dh mcm air terjun wa ckp lu..suma rumah dpt..dr atas bukit smp ke bawah..byk berbakti parit kecik ni
Photobucket


next kira org gi tasik sinkarak..tasik ni kecik skit dr maninjau..tp keadaan dia dh serupa laut..cuba tgk gamba ni..tasik tau bukan laut..ya allah terkesima kejap..ikan masin kat sni nalla..mmg terbaik..nama pon melayu ke mana pon bli ikan masin
Photobucket


ske tgk gamba ni
Photobucket


yes..dh penat kami pon pulang..mlm hari aldi dtg rumah nk bawak gi mkn..urusan pembayaran pon diruruskan..den tak suke pegang duit byk2 bukan duit den pon..aldi tersengih2 dapat duit..ooo suke ye..nnti kalau akak repeat trip padang booking aldi lagi yer..
Photobucket


aper lagi..repeat la coto makasar..try tulang rusuk panggang..meleleh..yg ni es pisang..mak aih sedap tak blh nk ckp dh
Photobucket

Day 3 sambung nnti..

2 comments:

umiyumi said...

salam su.. amboi bestnya dia pegi jalan2.. isk2. besonye buah betik tu.. tak beli ke? :)

atoyis said...

kak umi: tak bli pon..bli ciku jek..besarkan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails