Pages

nuffnang x

Monday, May 28, 2012

Kimi - food poisoning

Kali ke2 kimi masuk hospital. Kali ni kes food poisoning. Kimi muntah drp 6.30pm 24 May smplah pukul 2am 25 May. Yang kitaorang pelik skit tiap kali muntah dia mesti nk minum air masak. Biasanya mmg tolak bulat-bulat air masak kalau sakit. Tapi bagus jugak at least lambat skit dehydrate. Masuk pukul 2 pagi ingatkan dh ok sikit tapi lepas minum susu terus muntah satu boto susu balik. Ape lagi pegi emergency la jawabnya. Sampai emergency Doc kata kena warded ni..kimi pulak tak berenti cakap taknak masuk wad doctor..kimi makan ubat balik nanti..kimi taknak masuk wad doctor..huh boleh tak? dia yang pujuk rayu doctor tu..tambah skit lagi pulak dia siap request dekat doctor jangan masuk ubat bontot doctor..sakit..doctor kata ok lah tengok mcm mana kalau muntah lagi esok pagi kena jumpa Doc mahani (paed). Doc masukkan ubat tahan muntah dkt bontot..sekuat hati kimi menjerit.

Balik rumah alhamdulillah semua dah reda dan pagi tu pulak dia sambung lagi muntah2. Mmg dh budget kena masuk hospital jugak ni. Call doc mahani tanya mcm mana..doc kata dia nak tengok Kimi dulu..bawak kimi gi klinik doc dan doc kata.."mama kita masuk wad la ye.." jeng..jeng..jeng..berjujuran la air mata teruna sorang ni

Part paling perit nak pasang IV..kimi menjerit sekuat hati..semua nurse dia panggil doc..mintak balik..nak balik sekarang..pujuk rayu mama abah lagi..tapi tak dpt dooo...

jadi bermulalah episod berkampung di sepital..part ni tak best langsung..

sebab nak pujuk kimi makanya kimi dpt layanan best skit..
kimi kata "mama tak marah kimi kencing dlm pampers?" sambil pandang mama dengan muka seribu kali hairan.
kimi kata "kimi boleh berak dlm pampers mama?" dua ribu kali hairan..

jadi kimi ambil kesempatan ini utk bertenggek dkt bahu mama sbb nak ambil feel utk berak..tapi tak keluar jugak berak dia..doctor kata dlm result blood test ada sedikit tanda2 food poisoning..mungkin baru nak mula..jd start treat antibiotik..nangis la mamat tu tiap kali ambik antibiotik guna IV..pedih kan..suruh mama picit tangan2 dia.. 

masuk belah petang kimi dh boring..ajak jalan2

masuk hari ke dua tangan dia dh bengkak..doc kata kita tukar tangan lain...adehhh..nangis lagi la ni..urat tangan kimi spesen dgn mama spesen dgn wan..kecik dan bengkang bengkok..doc try cucuk belah kiri..doc kata bengkak kan ni..tak blh pakai ni..try yg lain..adehh..sian la pulak..kena cucuk lagi..kalini br ok..perut dh ok tp kahak banyak pulak..kena ambik gas..

lepas ambik nebulizer kimi ngantuk..muka merah2..pipi pon merah..aper lagi tido la..

Hari ke 3 dh kurang skit..hari2 dia mintak blk..tapi hari ni mama dia pulak mintak balik dekat doc..tak larat dh doc nk duduk hospital..mama abah pulak rasa nk demam ni..doc kata " aikk..hari ni mama dia pulak mintak balik" ..lastly doc kata ok la blh balik..doc bekalkan ubat dan extra ubat utk gas..kalau sesak2 nnti pegi emergency blh guna ubat tu utk ambik gas..next week dtg buat check up

sebelum tunggu fail turun utk settlekan bil sempat la kimi kena 2 kali gas..sikit punya lama nk tunggu bil settle..fail dh bawak turun dr pukul 1..pukul 4 baru settle bayar..pukul 5 baru ubat naik ke wad..pitam...balik rumah abah dgn mama demam..

masa dkt hospital kimi kata

"ma..macam mana nak main ni"
"alaaa..kena jump..jump jek"

"bukan la ma"
"ooo bukan ek..dh tu mcm mana"

"macam ni...."(lompat sambil lipatkan kaki sebelah)
"owhhhh...mana kimi tau ni" terkesima mama kejap..anak aku reti main teng teng rupanya..tak pernah ajar pon..
"OSO la mama"

owhhhhhhh lagi la terkesima mama ko..



3 comments:

umiyumi said...

Laa kesiannya kimi.. food poisoning ya. mesti lemah tu asyik muntah. kena masuk gas pulak isk2.. mcm tu la kadang2 sementara diorg nak besar, kan? kita yg susah hati. hmm ce tgk budak besar kimi boleh minum glukos (glucolin) tak. sbb rasanya dia drip tu letak glukos jugak kan.

♥MAMASYAZA♥ said...

dah tau betapa tak bestnya bila berkampung kat hospital. moga kimi cepat sembuh sepenuhnya

atoyis said...

kak umi: dah try tapi dia kata tak sedap mcm air masak. mmm bykkan pengorbanan nak kena buat sementara tunggu dia besar panjang. :)

mamasyaza: tq mama..mmg tak best..nurse kat ward kata "kimi nanti jumpa lagi" saya pesan kat telinga kimi "..jangan nak dtg jumpa nurse ..mama taknk tdo sini lagi tau.." :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails