Pages

nuffnang x

Thursday, September 13, 2012

jgn patah semangat !!!!!!

Dari kecik sampai la umur dah cecah 30 ni selalu dengar orang pesan "belajar rajin-rajin ye"..time-time sekolah dulu emak ayah la yang rajin pesan..tapi bila dah berlaki..apak kimi jadi pengganti emak ayah..kekadang tu touching jugak..laki saya bukan dari academic line ..jadi kadang-kadang tu walaupun dia susah untuk faham tapi dia cuba jugak..

sem ni adalah sem ke-8..mood buat Phd jangan cakap la..ada masa ke laut ada masa ke darat ada masa plak ke laut idak ke darat pon idak..terawang-awangan..tapi tiap kali lepas solat subuh apak kimi pesan.."ma belajar rajin-rajin ye hari ni" awwww..

sebab buat research di rumah dan bukan di lab jadinya pantauan SV telah diambil alih oleh apak Kimi.."ma awak berFB ni dah siap ke paper tu"..."aper..belum..bila nak siapnya..kata nak suruh abang baca..bla..bla..bla.." ada masa tu apak Kimi lagi garang dr SV..

walaupun hala tuju kami berbeza tapi kami sama2 orang IT jadi sedikit sebanyak apak Kimi membantu la..tertuamanya kalau part2 melibatkan hardware dan network..acik ni mmg buta network..ko bagi la programming insya allah acik blh buat..tp kalau ko suruh acik settlekan prob network acik tak tau bila blh siap..

baru-baru ni apak kimi turunkan aircond dr master bedroom letak bilik belakang..bila tanya nape pulak nak bawak turun..upah bukak jek dah RM50..nak install balik dah RM150..total RM200..bulan 12 ni nak bukak balik nak pindah bebel acik la..tapi apak kimi kata..."takpe la..abang bayar..nak suruh mama buat writing cepat sikit..abis phd cepat sikit..takde la panas2..pasang jek aircond tu time siang..bil takyah risau abang bayar"

aik..demam ke laki acik ni..tak pernah2 nak romantik tetiba dia kata sian kat bini..sayang bini la..kan..haih..acik pon apa lagi..pucuk dicita ulam mendatang..jadi takde la alasan lagi nak bagi kat apak kimi kalau dia tanya progress thesis..

bukan setakat kena bentang progress dkt fakulti jek tau..acik ni kena bentang dkt apak kimi jugak..jadinya tiap kali nak tido siang acik rasa serba salah..serba salah sebab tinggalkan kimi di taska..serba salah sebab tak study (sbb pagi2 td apak kimi dah pesan study rajin-rajin)..tapi hari ni lemau skit..mata ni asyik nak terkatup..kopi dh 2 cawan dah..apa2  pon gagahkan jugak menaip..

bila ditenung-tenung rasa macam jauh lagi perjalanan ni..kuat ke tak ni..tapi bila lihat orang yg ada di kiri kanan rasa bersemangat balik..

pesanan utk rakan2 seperjuangan: tak kesah sesekali hilang semangat..tapi jgn ambik masa yang lama utk bangun balik..masa itu emas..dulu kurang memahaminya sekarang ni rasa 24jam sehari pon tak cukup...

p/s: utk apak kimi - terima kasih abang (sesekali puji laki mak awww...)

2 comments:

Min Aina Ila Aina said...

huhu..bestnya cik abg memahami. cik abg sy kata faham, tapi mcm tak faham je. Dah duk rumah kerja-kerja semua dah macam suri rumah pulak. Breakfast, lunch, dinner tu mesti kena sediakan tak kiralah beli ke masak ke. Hanto anak, ambik anak, basuh, lipat, iron baju kena complete. Malam dan hari cuti jangan harap la, si kecik tu mana kasi chance.Hadoiii....taktau tinggal berapa jam je sehari untuk buat kerja + blog + fb lagi kan:-)

Sekarang ni rasa bengang pulak banyak sangat cuti isnin, lari jadual.

Nurul Akhmal said...

akak! bagusnya! dah sem 8 ek? kema doakan akak success ye! kema pun terawang awangan..lalai je manjanggg ..hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails