Pages

nuffnang x

Wednesday, October 17, 2012

Magee goreng asam laksa


tapi aku bagi nama official dia..magee goreng ngorat..

awatlah spestik sgt ko ni..magee goreng ni resepi asal dia apak kimi yang buat..10 tahun lepas dia masakkan utk I tau..time2 awal bercinta..nak ngorat lah katakan..dulu masa buat degree dkt um duduk umah bujang..tiap kali tingin nak makan magee goreng apak kimi masakkan dari rumah..satu bekas eskim kuning yg bulat tu..sekali masak 5 bungkus..time tu apak kimi keje mlm..sblm masuk keje dia pass kat aku..kita org pon mencekek satu ghumah

kata poji.."cam ne dia pandai giler masak magee goreng sedap ni.."

lepas 10 tahun apak kimi buat pengakuan

"abg takde taruk spesel perencah pon dlm tu..tak tau la apsal poji kata sedap gile..abg letak cili jek kasi banyak.."

walaupun lepas 10 tahun rasa dia ttp sama la..tapi kekadang jek apak kimi masak..bila dah kawin den pulak yg jadik tukang masak..kekadang tu saja jek ngade2 tak mau masak sbb nak rasa magee goreng ngorat..nak yg sama mcm time berchinta dulu..mesti sama..kalalu tak sama tak mau makannn...puiiii merajuk konon..

korang nak resepi..boleh2..sonang jek..kalau bosan makan magee berkuah tu blh try yg ni..tp aku suggestkan perisa asam laksa..tak tau nape apak kimi kata asam laksa jek yg blh buat..kalau kari rasa dia tak setappp..kalau tomyam lagik la tak setapp..kalau ayam bau ayam jek nnti..jd jangan lawan cikgu ye..gunakan asam laksa tau..

1. rebus magee..jgn sampai lembik..dah lembut toskan
2. tumis cili api dan bawang kendian masukkan perencah magee asam laksa..kalau korang masak 2 bungkus magee masukkan perencah suku dulu..
3. masukkan magee pulak..gaulkan mcm masak mee goreng
4. dah sebati korang taburkan perencah magee yg remaining td atas mee..lepas tu gaul balik kasi rata..kalau 2 bungkus mee better korang gunakan 3/4 daripada perencah magee..ataupun blh la rasa cukup ke tak rasa dia..kalau nakkan rasa yg agak keras..ko taburkan lagi perencah magee

sekian..selamat menikmati magee goreng

2 comments:

faraherda.razalan said...

Wow! Megi grg kesukaanku! Pnh gak guna asam laksa. Sedap!!

Suliana Sulaiman said...

kegemaran ku juga..(mcm iklan la pulak)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails